EL FERRI

Dia 1: Taradell - Can Picafort

CALES

Dia 2: cala Pi, es Trenc, calò des Moro i Mondragó

PEDRA EN SEC I POBLES

Dia 3: Biniaraix, Deià, es Verger i Valldemossa

MÉS COSES PENDENTS...

Dia 4: Sóller, Fornalutx, ses Barques, sa Calobra i Lluc

CAMINADA

Dia 5: Els Tres Mil (serra de Tramuntana) i Pollença

UNA MICA DE TOT

Dia 6: Formentor, Alcúdia i cova del Drac

ON SÓN ELS DOFINS?

Dia 7: Can Picafort - Taradell

Mallorca 2024

Santuaris, cales, coves, aiguamolls, Palma...

EL FERRI

Dia 1: Taradell - Can Picafort

Dinem a casa els pares de la Clara i a la tarda marxem, amb temps, cap al port de Barcelona. Anem amb ferri. Vam fer la reserva fa unes setmanes en ple clímax de les vagues de les companyies aèries i no ens la vam voler jugar. Ens sortirà més car que volar i llogar un cotxe, però així evitem possibles complicacions i anar amb el nostre cotxe, el Kia de la Clara, també tindrà les seves avantatges (entre altres i la més evident, la de no haver de fer un equipatge mínim i poder portar tot el que vulguem, com jocs, menjar...).

Arribem dues hores abans a la terminal... i l’espera es farà molt llarga. La propera vegada ara que sabem on és i com va vindrem una mica més justos. Paguem la “novatada”. Ho aprofitem per fer una curta i ràpida caminada fins al Moll de la Fusta. Haguéssim tingut temps de pujar a la noria, però per si un cas ho deixem per un altre dia.

En aquesta estona aprofitem per llegir les crítiques a la naviliera Trasmediterránea, la majoria negatives. Gràcies a això un cop embarquem ens afanyem a ocupar un parell de butaques, ja que sembla que no n’hi ha per tothom (no veurem ningú dormint per terra, però igual és perquè no va ple com a l’estiu...).

Un cop “instal·lats” explorem una mica el ferri, per la zona del bar i les cobertes per on ens podrem passejar. La primera impressió no és tan dolenta com ens temíem, la zona del bar està bé, però la veritat és que la neteja, sobretot als lavabos, és millorable, i algunes portes i elements sense reparar no donen la millor imatge del vaixell. No és un desastre, si mai hem de repetir segurament ho farem, però primer provarem altres alternatives.

La sortida del port ens la passem a coberta, d’una banda a l’altra, entrant i sortint, ja que fa una mica de fred.

Dormim a les butaques del bar. A mitja nit tanquen alguns llums (que podrien ser alguns més), però el so de la tele es sent una bona estona. Llegim una mica i aconseguim dormir unes quatre o cinc hores, més o menys seguides (la Clara una mica menys). Ja hi comptàvem.

A les sis arribem a Palma, més d’hora del previst. Encara és negre nit i estem una mica “destemplats” del viatge.


Galeria de fotos (tots els dies)

CALES

Dia 2: cala Pi, platja des Trenc, calò des Moro i Parc Natural de Mondragó

Baixem del ferri mig adormits, molt més d’hora del previst. A les sis, encara de nit. Marxem de Palma, la Clara ja hi ha estat i ho deixarem per una propera vegada. Avui només farem platges i cales.

Arribem a Cala Pi encara de fosc. Aprofitem, de grat i per força, per fer una dormida al cotxe fins que surti el sol. Se’ns posarà molt bé. Baixem a la cala a primera hora, encara amb boira. Són cent quaranta-set esglaons que es baixen bé. No hi ha ningú i la cala, estreta i d’aigües transparents, és molt guapa. Ens hi passegem per totes bandes. Només hi sobren els edificis al cap d'amunt d’una banda de la cinglera (pel nostre gust, tots a terra).

Esmorzem al bar (i supermercat) que hi ha dalt la cala. Bo i ens va bé per acabar-nos de despertar (i una bona sorpresa, en llocs així no en pensàvem trobar cap d’obert).

Deixem Capocorb Vell per una altra ocasió. En el meu primer viatge a Mallorca em feia il·lusió visitar un poblat talaiòtic, però almenys de moment no podrà ser. També algunes cales i platges, per fer avui en portem una llista massa llarga i haurem d’anar triant (al final del dia ens sabrà greu no haver pogut anar a es Pontàs i Cala Varques, però bé, sempre podrà ser l’excusa per una tornar).

Per culpa del “maps” i algun senyal indicador fem una mica més de volta per arribar al següent destí del dia. Després d’una breu volta per ses Covetes i la platja des Morters, i una estoneta més de cotxe, finalment acabarem arribant a l’aparcament on volíem anar. Abans, però, passarem pel costat del Salobrar de Campos, unes salines, on anirem fent paradetes des del cotxe mateix per observar alguns ocells. Perdius d’entrada i al costat de la carretera, i després més o menys a prop, flamencs, cames-llargues, ànecs blancs, becadells, corriols i altres limícoles que no arribem a identificar (no portem la guia ni tenim temps), tot i que possiblement eren gambes, xivites o valones, i alguna mena de territs.

Deixem el cotxe a l’aparcament, que ens costa cinc euros (no ens requen, però déu n’hi do per ser que només hi ha un parell de cotxes!). Després d’una curta passejada arribem a Es Trenc, una platja de sorra blanca i aigües blau turquesa que fa gairebé dos kilòmetres de llargada. Darrere seu hi ha un sistema dunar que la separa platja del salobrar i els camps de cultiu, sent l’últim gran arenal sense urbanitzar i més ben conservat de l’illa. Salobrar, dunes i platges estan protegides en forma de Parc Natural.

Caminem per la seva sorra, on tenim la sort de poder contemplar un corb marí, una gavina corsa i un petit grup de remena-rocs de molt a prop (potser perquè hi ha molt poca gent). A banda del seu interès natural, si bé paisatgísticament és bonic però no espectacular, la passejada per la platja val la pena i, si fóssim estiu, segur que no podríem resistir banyar-nos-hi (tot i ser nudista).

D’aquí decidim anar al caló des Moro, on ens costarà una mica més aparcar però serà gratis. Baixem unes escales i fem la volta per una bonica cala. Tornem al cotxe i ens adonem que no hem estat al caló, sinó a la cala s’Almúnia, un petit embarcador de sorra i roques. Tornem a baixar i caminem una mica més per arribar, ara sí, al caló des Moro. És una cala estreta i llarga, amb sorra blanca i aigües cristal·lines. Preciosa, diuen que és una de les més boniques de Mallorca. Llàstima del sol (i les ombres), que no ens permetrà fer-li fotos que li facin justícia (com ens ha passat i anirà passant avui). Hi fem una volta per diferents camins per així poder-la veure des de diferents angles.

Tot seguit marxem cap al Parc Natural de Mondragó on farem una curta passejada per un camí de ronda, tot seguint un parell d’itineraris del Parc (n’hi ha més, però per falta de temps no els podrem fer tots). La zona té un gran interès per la seva diversitat de paisatges, que van des de les platges i dunes, els penya-segats i les llacunes litorals, als boscos i paisatges agrícoles.

Dinem a l’aparcament, al terra, sota uns pins, gràcies a l”esterilla”... que no volíem portar, però que ja ha tingut dos usos: per posar els peus al ferri, i ara com a seient i estovalles per dinar. Amanida amb pollastre i llibrets de llom que hem comprat tot passant a un supermercat de Santanyí.

Comencem a caminar tot seguint la ruta 2, per un corriol ample i ben marcat per una pineda. La primera parada és a un forn de calç i al caló d’en Perdiu, amb bones vistes. Al cap de poc arribem a s’Amarador, una altra platja preciosa de sorra blanca i aigües transparents. Aquí, com en l’anterior, ja hi hem trobat una mica més de gent, fa un dia primaveral i fins i tot alguns s’atreveixen a banyar-se (nosaltres, com a molt, a anar amb màniga curta ara al migdia). D’aquí, per un camí cimentat a tocar del mar, anem a la cala Mondragó (o de ses Fonts de n'Alís), amb un xiringuito i altres edificis que li treuen molt d’encant (tot i que en alguns llocs diuen és de les més boniques de l’illa, vull pensar que confonent-la amb l’anterior). Un cop aquí decidim fer la ruta 3, que per corriols, entre pinedes, i tot passant per un niu de metralladores, ens porta fins al fotogènic caló des Borgit, més petita i estreta, pel meu gust és la més bella. La Clara hi ficarà els peus, amb compte de no tocar cap medusa (n’hem vist un bon grapat pel camí).

Al final la passejada s’ha convertit en quatre ben aprofitats kilòmetres, que amb el que ja portem de dia i el poc que hem dormit, es nota en el cansament. Com que ja és tard i tampoc tindríem temps de fer gaire gran cosa més decidim passar de més cales (ja no vindrà d’una per a la propera vegada) i anar cap a l’apartament que tenim llogat a Can Picafort.

Pel camí gaudirem de la plana per on hem anat passant tot el dia, amb camps d’ametllers, oliveres i garrofers, amb alguns ramats d’ovelles i, tot sovint, separats per parets de pedra seca, que també es troben a banda i banda de la carretera.

Ens instal·lem als apartaments Mar Brava. No són res de l’altre món, però hi estarem molt bé, semblen relativament nous, són amples, molt nets i estan ben equipats. L’única crítica que hi podríem fer és que la parets són una mica fines. Un cop tot descarregat fem el que serà la rutina dels propers dies: dutxa, sopar per refer forces, escriure el guió d’aquest diari, llegir una mica i a dormir d’hora... que al matí també ens llevarem aviat. L’avantatge de venir en aquesta època és que no hi ha gaire gent ni problemes de trànsit... però el dia encara és molt curt.


El Millor del Dia

Visitar algunes de les cales més boniques de l'illa.

La caminada del dia:


P.N. de Montdragó

Fitxa Tècnica

Kilòmetres: 3.9

Desnivell: ± 30 m (Aprox.).

Durada: 1 h 30' (amb parades)

Circular: sí. Inici a l'aparcament del Parc Natural.

Dificultat: baixa.


Ressenya

Ben senyalitzada amb pals indicadors. Per camins amples i ben condicionats només cal seguir els pals. TRACK wikiloc.

L’excursió que vam fer correspon a les rutes 2 i 3 del Parc Natural. Aquestes rutes uneixen les cales del Parc tot passant per diferents punts d’interès. Si tenim més ganes de caminar podem afegir a la caminada alguna de les altres rutes pel Parc (que nosaltres no vam fer per manca de temps).


Galeria de fotos

PEDRA EN SEC I POBLES

Dia 3: barranc de Biniaraix, Deià, Torre des Verger i Valldemossa

Sortim d’hora, tot i que menys del que caldria. Tenim una hora de camí. D’entrada ho fem voltant sa Pobla. El paisatge continua sent pla, però aquí hi domina l’horta. També hi veiem molts més molins o les seves restes, i menys parets de pedra seca (o pedra en sec, com diuen aquí). De seguida ens fiquem a l’autovia. El trànsit a mesura que ens apropem a Palma va augmentant. Per sort ens desviarem abans, en direcció a la serra de Tramuntana, que travessarem pel túnel de Sóller. Un cop passat ens endinsem per un vall amb masos escampats i plena de tarongers.

Aparquem i comencem a caminar a un quart d’onze del matí. Avui, per començar, toca una caminada curta al Barranc de Biniaraix. Sortim dels antics safareigs de Biniaraix i de seguida ens comencem a enfilar per un camí empedrat, seguint el GR-221. Diuen que aquest camí data de l’Edat Mitjana. Serpenteja entre feixes de garrofers i oliveres centenàries, i alguna alzina, tot resseguint un torrent sec, malgrat que diferents passeres per anar-lo travessant indiquen que no sempre deu ser així (quan hi baixa aigua l’excursió encara ha de ser més espectacular). Llegim, no sé on, que aquest barranc és sinònim de monument de la pedra en sec, on camins i marjades es disposen com si es tractés d’un paisatge dissenyat amb la intenció de captivar el visitant. No hi podem estar més d’acord.

Les construccions o estructures de pedra seca són un llegat únic fet seguint una tècnica mil·lenària, encara viva, consistent en la col·locació d’una pedra vora l’altra sense cap mena de ciment. Exemple d’integració al medi, arreu de l’illa hi ha un gran nombre d’aquestes estructures, sent les més evidents les parets per a delimitar les propietats i els sembrats (o sementers, com s’anomenen aquí), els marges per a permetre el conreu dels costers o l’adequació d’una xarxa de camins amb ferms empedrats. Al que s’hi ha de sumar, a més, la construcció d’aixoplucs, casetes i barraques per a persones, animals i eines; les fonts de mina, cocons i basses que ajudaven a sobreviure en una terra escassa d’aigua; els forns de calç o els pous de gel (o cases de gel), entre altres. Aquestes estructures eren els principals elements vertebradors de l’espai rural de Mallorca. Els seus habitants, mica en mica, amb el pas dels segles i d’aquesta manera, van anar modelant un paisatge únic i d’un alt valor etnològic mentre treien profit dels seus recursos naturals, alhora que resolien problemes bàsics de refugi, límits de propietat, d’abastament d’aigua o d’accés. Actualment, però, el baix rendiment dels cultius de les feixes fa inviable la seva explotació i l’ús principal és el lleure. El barranc de Biniaraix és un exemple magnífic de tot això i quedem meravellats d’aquesta feina ingent.

A l’alçada de la font de can Catí, on hi ha un petit salt d’aigua (que encara podem apreciar), deixem el GR i prenem el Camí Vell. Ens enfilem una miqueta entre belles oliveres. Des d’aquí podem contemplar, també, les muntanyes que envolten aquest barranc abrupte, i que ens recorden una mica, a les del nostre Montsec. De seguida, però, comencem a baixar amb més ganes, i per camins de més mal caminar, sense el ferm empedrat però encara envoltats de pedra en sec. De tant en tant tindrem bones vistes a la vall de Sóller, i ja més avall, al poble de Biniaraix.

A mitja baixada deixem el camí principal i ens desviem uns metres, per un camí poc evident no senyalitzat (només amb una fletxa mig esborrada en una roca), fins a la cova de ses Alfàbies. És una gran bauma on es pot apreciar l’aprofitament de l’aigua que, per filtració, goteja del sostre de les balmes. Diferents alfàbies, recipients de fang (i altres materials) la recullen. Un indret curiós i prou bonic.

Acabem la baixada on, com a la pujada, em crida l’atenció l’abundant presència del cugotí (especialment a la part baixa), una espècie que pensava que era rara. I un cop a casa, mentre escric això, veig que no m’equivocava, llegeixo que aquesta planta té una distribució relictual a Europa i es considera molt rara als Països Catalans, localitzant-se únicament poblacions molt esparses a punts concrets del litoral mediterrani (imagino que aquesta deu ser una d’elles).

Abans de marxar fem una curta volta pel pintoresc poble de Biniaraix, fins arribar a una fotogènica plaça, al costat de l’església (construïda als segles XVI i XVII). Acabem al voltant de les dotze, més o menys a l’horari que teníem previst. Tot i que no ha fet un bon dia, està ennuvolat i ho estarà fins passat el migdia, ens ha encantat.

Agafem el cotxe i anem cap a Deià. Fem una volta al poble i els seus carrers, amb bonics racons. Ens enfilem fins a l’església de Sant Joan (del segle XVI, però reconstruïda al segle XVIII després d’un incendi), amb un torre de defensa que feia, alhora, les funcions de campanar. Com a curiositat dir que té dues entrades, el portal major o el portal de les dones i el lateral o portal dels homes, que és l'accés habitual a l'església (avui tancada). Al seus peus, a una banda, hi ha un mirador flanquejat per dos canons amb bones vistes a la Serra de la Tramuntana, ennuvolada. A l’altra banda hi ha el cementiri. A mi no em diuen gaire res, però a la Clara li agraden. Tot i això haig de reconèixer que és pintoresc i un altre bon mirador on, a més hi ha enterrats diversos artistes i escriptors, com Robert Graves.

La veritat és que el poble ens decep una mica. Està situat en un entorn preciós i té racons molt macos, però s’assembla molt als que hem anat veient pel camí, això sí, més ben arreglat. Dit això, i per dir-ho d’alguna manera, si ve de passada val la pena parar-s’hi i passejar pels seus carrers... però no seria un lloc on aniria expressament. Tot i que a les guies surt com un dels pobles que cal visitar, més bonics... igual, potser era que teníem les expectatives massa altes.

Ens hi quedarà per veure, justament, la casa de Robert Graves, que va viure aquí durant molts anys. Feia cara d’estar tancada i la Clara no vol anar-hi. No insisteixo massa perquè anem una mica justos de temps i espero alguna altra vegada tenir-ne l’oportunitat, tot i que a mi em feia gràcia, en part per entrar a una casa i veure-la com era antigament (amb independència de qui hi vivia), en part perquè és l’autor d’un dels llibres amb que més bé m’ho he passat: “Jo, Claudi”.

Dinem en un parc del poble, els “tapers” que portem, i marxem cap a la següent parada. Bé, a l’última que volíem fer avui. De fet, volíem anar al mirador de la Foradada i, de passada, visitar son Marroig, però ara al migdia quan hi passarem per davant estarà tancada, i més tard, tornant, ens entretindria massa i no arribaríem a Valldemossa de clar. Què hi farem, una altra cosa que ens quedarà pendent... i una altra excusa per tornar. Pinta molt bé.

Deixem el cotxe al costat de la carretera en uns petits aparcaments, i fem una breu passejada fins a una de les torres de vigilància costanera més antigues i emblemàtiques de Mallorca: la talaia de ses Ànimes o de sa Torreta (o talaia des Verger, del Coll des Verger o de Banyalbufar). Construïda al segle XVI, formava part de la xarxa de torres d’albirament que estaven situades al llarg del litoral de la serra de Tramuntana. Ben restaurada, actualment és un popular mirador gràcies a la grans panoràmiques que es poden gaudir des d’aquí. Llàstima que estan una mica encalitjades.

Cotxe i reculem cap al Port de Valldemossa. S’hi arriba per una carretera estreta i plena de revolts (per sort poc transitada, almenys en aquesta època). És un petit port de pescadors que, malgrat la major part de cases semblen apartaments i segones residències, manté bona part de la seva autenticitat. Està bé. Des del port, entre muntanyes i pinedes s’hauria de poder descobrir la finca de s'Estaca, propietat de l'actor Michael Douglas (que o bé ja no es veu, o bé no sabem veure, tot i que la busquem).

Mentre fem la volta el cel s’aclareix, acaba de sortir el sol... i marxem “pitant” cap a Valldemossa. Aparquem ben a prop del poble i el primer que fem és tastar la seva famosa coca de patata (en el meu cas, sense acompanyar-la de xocolata calenta, que a mi no és una cosa que m’entusiasma). Ho fem al forn de Can Molinas, amb més de cent anys d’història és el lloc típic on s’ha de fer (tot i que en veurem a d’altres llocs i fan la mateixa pinta). En demano un per menjar-me’l allà mateix i un altre per emportar... però me’ls acabo menjant els dos. Estan molt bons. La coca de patata és una coca dolça típica de Mallorca (sent les més populars les d’aquí), que es menjava, sobretot, per les festes de Nadal. Es prepara amb patates, ous, sucre i saïm (segons com es prepari també amb farina i llevat), i es pot perfumar amb canyella en pols.

Un cop berenats, passem pel costat de la Cartoixa, que tampoc podrem visitar ja que està tancada per vacances. Una cosa més a la llista per a properes vegades. És un antic monestir del segle XIV, reformat en estil neoclàssic, on durant un hivern en una de les seves cel·les, que es pot visitar, s’hi van allotjar el compositor polonès Frédéric Chopin i la seva amant, la poetessa francesa George Sand.  Segons paraules seves, tot gaudint “del lloc més bonic del món”.

Tot seguit anem a la miranda des Lledoners, un racó bonic des d’on hi ha una de les millors vistes de la part baixa poble, envoltada dels cims de la serra de Tramuntana. Val a dir que pals elèctrics i els seus cables espatllaran les fotos fins i tot als millor fotògrafs.

Finalment fem la volta pels estrets, costeruts, empedrats i fotogènics carrers i carrerons de la part baixa. Ens passegem per pràcticament tots els seus carrers amb les seves cases típiques, plenes de torratxes amb plantes a façanes i balcons (a la primavera, florides, l’espectacle ha de ser encara més preciós). Diuen que Valldemossa és el poble més visitat i amb més encant de Mallorca. No coneixem tant l’illa com per afirmar-ho, però almenys pel que hem vist i veurem, segur que és un dels més bonics. Ens agrada molt i fem fotos a cada racó.

Ens crida l’atenció, tampoc cal fixar-s’hi gaire, que pràcticament tots els seus portals estan adornats amb una rajola, on es demana la protecció de la beata local i única santa mallorquina, Caterina Thomàs. Amb escenes de la seva vida, la majoria tenen inscrit: “Santa Catalina Thomàs pregau per nosaltres” o, entre altres variants: “Santa Verge Catalina que per sempre al cel regnau, ompliu de fe i de pau la vila Valldemossina”. Que sigui l’única santa mallorquina, no sé si diu molt a favor o en contra seva...

Marxem de Valldemossa quan es comença a fer fosc, apurant les encara curtes hores de llum abans de tornar cap a l’apartament. Tenim una hora de camí, que allarguem una miqueta tot fent una parada en un supermercat.


El Millor del Dia

La magnífica ruta per la pedra en sec del barranc de Biniaraix i passejar per un dels pobles més bonics de Mallorca: Valldemossa.

La caminada del dia:


Barranc de Biniaraix

Fitxa Tècnica

Kilòmetres: 5.4

Desnivell: ± 450 m (Aprox.).

Durada: 3 h (amb parades)

Circular: sí. Inici a Biniaraix.

Dificultat: baixa.


Ressenya

Ben senyalitzada amb pals indicadors i marques blanques i vermelles (GR-221). Només cal seguir-les. Tot i això, com en qualsevol caminada, sempre és aconsellable portar mapa i/o TRACK wikiloc.

Sortim dels rentadors, al cap de munt del poble, tot seguint els pals i les marques del GR. Sempre per camins amples i ben fresats no té pràcticament cap complicació. Quan portem uns dos kilòmetres i mig, poc després de deixar un mas a la nostra esquerra, trobarem una cruïlla (pal indicador). En aquest punt deixem el GR i girem a la dreta per començar a seguir el Camí Vell. Sempre pel camí més ample i fresat primer ens enfilarem una mica i després baixarem amb ganes (per un camí de més mal caminar). El camí mor al GR, a partir d’on desfarem el camí.

Per anar a la cova de ses Alfàbies millor portar track. A mitja baixada, en un revolt molt tancat a l’esquerra veurem unes antigues marques blaves. Aquí deixem el camí principal i comencem a seguir el que s’intueix com al camí a la cova (no gaire evident).


Galeria de fotos

MÉS COSES PENDENTS...

Dia 4: Sóller, Port de Sòller, Fornalutx, Mirador de ses Barques, sa Calobra i Lluc

Marxem d’hora per ser nosaltres, a quarts de nou sortim de l’apartament. Fem el mateix camí que ahir.

La primera parada prevista del dia és a Sóller. Aparquem al centre i fem una volta pel seu casc antic. De seguida passem per la plaça de la Constitució, on podem veure l’Ajuntament, barroc, i dues de les seves joies: el Banc de Sóller i la façana de l'església de Sant Bartomeu, modernistes i dissenyades per Joan Rubió i Bellver, deixeble de Gaudí. L’església apareix al llibre “Un món sense fi” de Ken Follett, i destaca, també, pels seus elements barrocs i el seu campanar neogòtic. El Banc, conjuntament amb altres edificis modernistes de la vila, són un dels símbols de la riquesa i esplendor de Sóller durant l'època d'exportació de taronges a França i tot Europa. Actualment els dos edificis formen un conjunt harmoniós. Mentre som a la plaça veiem passar, a més, l’històric tramvia. Tot seguit recorrem el carrer de sa Lluna, el més comercial de la ciutat, amb alguns edificis interessants. Entre ells Can Prunera, on es pot visitar el museu modernista... que està tancat per vacances. Una altra cosa pendent de cara al futur.

Tornem cap al cotxe fent una volta sense entretenir-nos gaire, tot passant per diferents carrers. Potser és perquè teníem les expectatives massa altes, però a la Clara no li agrada i a mi no m’acaba de convèncer. La millor comparació que se’ns acudeix és amb Vielha, no és un lloc lleig però tampoc és com per venir-hi expressament... ara bé, és un bon lloc per anar a passejar després, per exemple, d’haver fet una excursió o si es vol comprar alguna cosa.

Tot i això decidim anar fins al Port de Sóller, que és bàsicament això, un port d’embarcacions recreatives, amb un típic passeig marítim i algunes pintoresques cases de pescadors. Hi fem unes fotos molt boniques, però no és el paisatge que ens agrada (en aquest cas menys a mi que a la Clara). M’agrada veure-hi, això sí, l’històric tramvia de fusta. De fet, m’hauria agradat venir de Sóller a aquí en aquest mitjà, però la seva freqüència no és gaire alta i ens hauria fet perdre massa temps. Queda apuntat, també, per un futur, venir de Palma a aquí combinant tren i tramvia històrics (la Clara ja ho va fer d’adolescent). Estem a la vall dels Tarongers i ens falta fer una última cosa típica: fer un suc de taronja. Ho provem en l’únic bar que ens agrada, tampoc n’hi ha gaires d’oberts, i ens diuen que... no tenen taronges, ja que demà tanquen per vacances. Què hi farem, sembla que ens quedarem sense suc.

Tot seguit marxem cap a Fornalutx. Deixem el cotxe en un dels seus aparcaments i comencem a recórrer els seus carrers costeruts, estrets i empedrats, sovint plens de testos amb flors a voreres, parets i balcons. Passem per l’església de la Nativitat, del segle XIII, gòtica i barroca, la plaça Espanya i l’ajuntament, que ocupa un antic casal, Can Arbona, amb una gran torre defensiva del segle XIV. El poble és petit i el recorrem tot de dalt a baix. És preciós i a la Clara serà el que li agradarà més de tots els que hem vist i veurem.

La idea era, també, visitar el Casal de Can Xoroi, on hi ha una antiga almàssera (trull) de finals del segle XIX i una important col·lecció de dues-cent setanta-vuit “Teules Pintades”, de diferents pobles i èpoques, que es feien servir per protegir les cases de possibles desgràcies. Anar fora de temporada alta té moltes avantatges, però també té els seus inconvenients. Està tancat per restauració... una altra cosa a afegir a la llista de coses pendents. Tampoc hi trobem un lloc que ens acabi de fer el pes per fer el suc de taronja.

Agafem el cotxe i ens comencem a enfilar per la serra de Tramuntana, entre pinedes i muntanyes, per un paisatge molt bonic. Ens recorda una mica, per comparar, als Ports, una de les serralades catalanes que més ens agrada. De tant en tant, sovint ben bé al costat de la carretera (i com en dies anteriors i posteriors), algunes cabres assilvestrades pasturen tranquil·lament. Una imatge que pot semblar bonica, però que en realitat és un gran problema ambiental.

Passem pel costat del mirador de ses Barques i decidim parar-nos-hi. Encertadament, les vistes al Port de Sóller i part de la serra de Tramuntana són molt belles. A més, hi ha un bar... on fan suc de taronja natural, d’aquí i gens car (dos euros). En demanem i ens el prenem a la terrassa, asseguts tranquil·lament tot gaudint de les vistes... i del suc, que està boníssim. Almenys això ja no ens quedarà per fer.

Fem una estona més en cotxe i trenquem cap a sa Calobra. La carretera a aquesta cala és per si mateixa tota una atracció, fa catorze kilòmetres que es fan amb uns tres quarts d’hora. La carretera és estreta, plena de revolts i amb magnífiques vistes a la zona. Espectacular. Té dos punts “claus”. El primer és al Nus de Corbata, on la carretera fa un revolt de tres-cents seixanta graus gràcies a un pont, o un túnel segons que es miri, sobre si mateixa. En hi aturem i aprofitem per gaudir del bell paisatge i de la carretera, que baixa serpentejant sota nostra. El segon és penyal del Cavall Bernat, un pas estret entre roques semblant a un congost.

Molt poc abans d’arribar al final de la carretera i, com que anem bé de temps, improvisem i ens desviem fins a cala Tuent. Aparquem a pocs metres i ens hi passegem. És molt bonica, llàstima de les ombres que no ens deixen fer les fotos que li farien justícia. Ens hi estem una estoneta tot recorrent-la amunt i avall i impressionats per algú que es fica a l’aigua gelada.

Tornem a la Cala sa Calobra, on hem d’aparcar més lluny i pagant. Caminem uns metres i arribem a una zona de restaurants i botiguetes de platja (ara tancades) just sobre la cala. Si bé els penya-segats que l’envolten són macos, la cala, petita i plena de cabanes de pescadors reconvertides, sembla en allotjament turístics, pel meu gust, no val gaire la pena. Però bé, tampoc hem vingut aquí per això.

Deixem la cala enrere tot passant per un passeig ample i empedrat. Arribem a uns túnels estrets, més o menys il·luminats, que en pocs metres ens porten una de les cales més boniques que mai hem vist: el torrent de Pareis. El torrent forma un estret congost, amb dues parets verticals, just quan arriba al mar. Darrera la platja el congost es torna més ample, per anar-se estrenyent una altre vegada mica en mica en mica cap a l’interior. Encara hi queden algunes basses d’aigua (de quan plovia), però l’entorn sembla més propi d’un desert (em recorda a Jordània o Armènia). Entrem en una petita cova i poc després reculem. No en fem gaire tros. Abans de venir una de les possibles excursions a fer era la d’aquest torrent, però per diferents motius (un d’ells el “logístic”) ens vam decantar per unes altres. Ara, només veient la seva part final, però, per a properes vegades estic convençut que serà de les primeres de la llista.

Llàstima que aquesta hora està a plena ombra i fins i tot fa una mica de fresqueta. Dinem, al sol, al passeig tot tornant al cotxe ben entrada la tarda (són les quatre). Els tapers que portem preparats per aprofitar millor el dia, que encara és curt (fer-ho en un restaurant ens suposaria perdre un temps massa valuós, a banda de la despesa econòmica).

Cotxe i reculem fins a la carretera principal, on continuarem cap al nord. Just abans no es faci fosc tindrem temps, encara, d’anar fins al santuari de Lluc. Encara que en tenia ganes, no era un objectiu prioritari, però ja que va bé, aprofitarem. Hi farem una volta força complerta. Entrem per la plaça dels Pelegrins, una mena de parc amb molts d’arbres, entre ells alguns dels últims teixos que queden a l’illa. D’aquí anem i entrem a la Basílica, amb la decoració interior barroca i dissenyada per Gaudí. Visitem la “moreneta” de l’illa, la Mare de Déu de Lluc, la Mare de Déu de Mallorca. A la seva capella s’hi poden contemplar, també, els escuts dels cinquanta-tres municipis de l’illa, com a símbol de la seva veneració. Sortim del temple passant per la plaça del bisbe Campins, amb la seva majestuosa estàtua al centre (va ser un gran protector del Santuari). Finalment, tot marxant, passem pels Porxets, una gran arcada que va ser construïda al segle XVI i modificada al llarg del temps. Actualment hi ha dos pisos, el superior, que eren habitacions, i l’inferior, estables per animals amb les menjadores ben a la vista (avui en dia reconvertits, també, en habitacions per als pelegrins o visitants que desitgin allotjar-se al monestir). Està bé i ha valgut la pena... malgrat els comentaris de la Clara que, segons ella: “és maco, però tot està com mal posat... l’entrada en un costat, el bisbe girat...” Vaja, que l’entrada hauria de ser per l’altra banda i així tot tindria sentit (una mica de raó no li falta). Abans de marxar, però, aprofitem per escalfar-nos a la cafeteria de l’entrada, on la Clara pren una infusió i jo un refresc (per alguna estranya raó gairebé mai prenc begudes calentes).

Fem bona part de la carretera amb les últimes llums del dia. Jo hauria fet Pollença encara que fos de nit, però la Clara està cansada i ho deixem per demà, si va bé. Un cop a l’apartament reorganitzem els dos propers dies i fem algun afegitó, intentant no treure res.


El Millor del Dia

Visitar un dels pobles més bonics de l'illa, Fornalutx, i gaudir de la bellesa natural de Sa Calobra i el barranc de Pareis.

La caminada del dia

Aquest dia no en vam fer cap. Tot i això si haguéssim tingut temps (i la manera de fer-ho), hauríem fet el barranc de sa Calobra. Diuen que és una de les millors excursions per Mallorca. No ho podem certificar, però pel poc que vam veure segurament deu ser així.


Galeria de fotos

CAMINADA

Dia 5: Els Tres Mil (serra de Tramuntana) i Pollença

Com cada matí, marxem d’hora. Podríem una mica més, però també estem de vacances i ja en  tenim prou. Cotxe i cap a Inca, com en els darrers dies, però, entre el “maps” i alguna equivocació per camins lleugerament diferents. D’Inca fins al trencant de Lluc anem per una carretera “nova”, ens enfilem per una de més aviat estreta i amb molts revolts, per boscos bonics. Una cosa que sembla típica d’aquesta serra. Una altra cosa que m’ha sorprès i en sorprèn és la quantitat de petits ocells que es veuen a la carretera, majoritàriament pit-rojos i pinsans (o almenys això em sembla).

Deixem el cotxe a l’aparcament de l’embassament de Cúber. Comencem a caminar i voregem les aigües del pantà, força sec. Anem deixant a una banda els cims on anirem després, a l’altra, el Puig Major, el cim més alt de Mallorca i on no es pot pujar al estar ocupat per l’exercit espanyol, metafòrica i literalment parlant (si fos la Pica d’Estats, no sé que passaria, però jo crec que si fos així, jo l’hauria pujat més d’una vegada i no el tindria pendent de fer).

Deixem enrere el pantà i anem resseguint el torrent de l’Ofre molt planerament, entre prats i matollars pasturats per ases i ovelles, amb alguns rodals de pins i alzines. En tot cas, a l’ombra, que avui vol dir més aviat amb fred, si bé al sol s’està i s’estarà bé.

Sense massa esforç arribem al coll de l’Ofre, on deixem el GR que ens portaria al torrent de Biniaraix, on vam estar fa dos dies. En aquest coll hi ha un mirador una mica apartat, però ens el saltem pensant que des del cim tindrem més i millors vistes. Voltem la muntanya fins arribar a un collet, on girem a l’esquerra i ens comencem a enfilar amb ganes.

La pujada és curta però intensa, però val la pena. Fa bon dia i la visibilitat és molt bona. Des del cim de Puig de l’Ofre les vistes són espectaculars. Veiem pràcticament tota l’illa, que sapiguem reconèixer: Palma, es Pla (el centre de l’illa), Sóller, el Puig Major, els embassaments de Cúber, i de Gorg Blau, el Puig de Massanella, el Puig de Na Franquesa, el Puig de Sa Rateta, la Badia d’Alcúdia o la serralada de Llevant; i sense que sabem reconèixer, però que copio d’altres llocs, molts dels cims de la Serra de Tramuntana: el Penyal de Migdia, el Puig de ses Vinyes, el Puig de Tossals Verd, el Puig de s'Alcadena, el Puig d'Alaró,  el Puig de Na Maria, el Puig des Coll des Jou, és Sementer Gran o el Cornador, entre altres; i, encara més enllà, les illes de Menorca i Cabrera.

Del cim reculem uns metres i tot seguit comencem a baixar cap al coll des Cards. A partir d’aquí ens acompanyaran els pradells i matollars culminals de la Serra de Tramuntana. Hi sovintegen les plantes baixes amb forma de coixinet, petits arbusts, plantes anuals i, entre els roquissars, bona part de la flora més emblemàtica de la serra. L’excessiva densitat d’herbívors, especialment de cabres, condiciona l’estructura i la composició de la vegetació, afavorint la presència i el domini de certes espècies vegetals espinoses o tòxiques, i limita l’existència de les que els serveixen d’aliment (que sovint relegades a penyals i escletxes inaccessible, o bé sobreviuen entre arbustos espinosos). Sense aquest excés d’herbívors el paisatge seria diferent, amb una flora més diversa i abundant. És en aquesta zona on es troben molts dels endemismes de l’illa, com l’estepa Joana, que tinc la sort de veure en flor.

Del coll des Cards ens enfilem cap al següent objectiu del dia. En aquest tram ens acompanyarà el vol llunyà d’algun voltor negre, una espècie rara a Catalunya (és la primera vegada que en veig un), però més freqüent aquí. Sense un camí massa definit, seguint les fites que anem trobant de tant en tant, per un terreny molt pedregós i amb alguna petita grimpada fàcil, arribem al Puig de na Franquesa, amb unes vistes molt similars al primer.

Tot seguit tornem a baixar, ara fins al coll des Gats... per pujar fins al Puig de sa Rateta. En fa cert gràcia i imagino que deu venir o tenir alguna llegenda que no sé trobar (o potser no). És el més alt dels tres cims que pujarem avui, tots de més de tres mil metres d’alçada, d’aquí que aquesta ruta és conegui amb l’enginyós joc de paraules dels Tres Mil de Mallorca. Les vistes són impressionants, més o menys les mateixes que el primer (que no poso per no repetir). Com que ja és l’hora, ho aprofitem per dinar tot gaudint-ne.

Potser els jocs de paraules van amb la serra, o amb l’illa, ja que jo pel camí, algun cop sense voler, algun altre expressament, m’invento paraules com “aburregades” o “flisters”... cosa que la Clara em recordarà tot sovint, tot fent-ne mofa.

D’aquí ja només ens quedà l’última baixada, que és dificultosa i se’ns farà lenta. D’entrada pel fort pendent, el terreny pedregós i un camí difícil de seguir. Després, a la part final, a més, seguint el track i no les fites, acabem baixant pel dret, per un terreny força atapeït de vegetació i a estones relliscós (que es pot evitar, tal i com explico al track).

Finalment, un cop a la presa, seguim una pista asfaltada i planera, que fins i tot agraïm quan normalment no ens agraden gens, ja fins arribar al cotxe. Ho fem a les quatre de la tarda, molt més tard del previst. Sort que aquest dies hem anat adaptant o canviant una mica la planificació, ja que un cop feta l’excursió en principi teníem pensat anar fins a Lluc i al cap de Formentor, cosa que òbviament no tindríem temps de fer.

Per acabar d’aprofitar el dia anem fins a Pollença. La intenció és fer-hi una passejada curta i, de passada, buscar alguna botiga per comprar productes típics de l’illa. Amb aquesta excusa, però, fem una volta pel seu casc antic, que és molt bonic, tot passant per la plaça Major. A la Clara li encanta, perquè ho troba autèntic, a mi m’agrada molt, però menys, ja que em sembla que seria millor si estès més ben “arreglat” de cara al turisme (amb més carrers per a vianants, per exemple). Trobem, també el que buscàvem. En una llibreria comprem dues guies, pensant en futures escapades, i en un altre sobrassades, sal i galetes que repartirem a la família.

Un cop fetes les compres anem cap al Calvari, el més curiós i especial d’aquesta població. És un bell passeig de tres-cents seixanta-cinc graons, tants coms dies té l’any, flanquejada per xiprers i grans creus, que recorden el calvari que, segons la tradició cristiana, va patir Jesucrist en el seu camí a la Muntanya Gólgota, on va ser crucificat. En record d’això cada Divendres Sant aquí té lloc el “Davallament”, un dels actes més importants de la Setmana Santa mallorquina, en què una talla de Crist es “despenja” de la creu i és baixada en processó fins a l'Església de la Mare de Déu dels Àngels, en complet silenci i il·luminada únicament per llum de torxes. Aquesta escala va ser construïda a finals del segle XIX i principis del XX. Al capdamunt hi ha l’església del Calvari, de finals del segle XVIII, però modificada al segle passat. Hi arribem gairebé de fosc i anem al mirador. Situada sobre un turó, des d’aquí les vistes a Pollença i voltants són molt guapes. Tot i el cansament de l’excursió, venir fins aquí ha valgut molt la pena.

Tornant al cotxe passem per l’antic convent de Sant Domingo, que ens quedarà pendent per una altra ocasió. També veiem, de passada, els Reis d’Orient a punt d’iniciar el seu recorregut pels carrers del poble. Jo, que soc més “tradicional” m’hauria quedat a veure’ls, malgrat no ser gens diferents als d’aquí... la Clara, menys “tradicional”, però, està cansada i té ganes de tornar cap a can Picafort.

Tornant a l’apartament encara fem una última parada en un supermercat, on, a més del que veníem a buscar, acabem d’arrodonir la compra amb unes olives mallorquines i una sobrassada per a nosaltres.


El Millor del Dia

Fer una de les millors excursions que es poden fer per la serra de Tramuntana (gaudint d'unes vistes magnífiques).

La caminada del dia:


Els Tres Mil (de Mallorca)

Fitxa Tècnica

Kilòmetres: 11.3

Desnivell: ± 590 m (Aprox.).

Durada: 6 h (amb parades)

Circular: sí. Inici a l'aparcament del pantà de Cúver (aproximadament al Km 34 de la carretera M-10).

Dificultat: baixa.


Ressenya

No tota, però una part senyalitzada amb pals indicadors i marques blanques i vermelles (GR-221). Cal ressenya, la de sota és únicament orientativa i és aconsellable acompanyar-la de mapa i/o TRACK wikiloc.

Sortim de l’aparcament en direcció a l’embassament (a la vista), seguint les marques i els pals del GR-11. Deixem el pantà a la nostra esquerra i continuem per pistes i senders amples i ben fresats, sempre pel fons del barranc.

Arribarem al coll de l’Ofre, on hi ha una creu de ferro. Sortim a una pista (que hem deixat abans), que seguirem a l’esquerra. Al cap de pocs metres deixarem el GR, que marxa a la dreta, avall, per un sender. Pocs metres més enllà la pista es bifurca i prenem la de l’esquerra. Arribarem a un coll, aquí, quan la pista comença a baixar, la deixem i prenem un corriol a l’esquerra. Ens enfilem sempre pel camí més ample i fresat amb l’ajuda de fites. Un cop arribem a la carena girem a l’esquerra i ens enfilem al primer cim, el Puig de l’Ofre, amb l’ajuda de fites.

Reculem per on hem vingut, però a la carena continuem recte. A partir d’aquí la caminada és “complica”. En tot cas hem de buscar sempre el camí més fresat, no sempre evident, i mirar de no perdre les fites. En tot cas, també, baixem per la carena fins a un coll, el coll des Cards, i d’aquí ens enfilem fins al segon cim, el puig de Na Franquesa. Tot seguit continuem per la carena fins un altre coll, el coll des Gats, per a continuació enfilar-nos fins al Puig de sa Rateta.

D’aquest últim puig baixem continuant amb la direcció que portàvem (al cap de poc la baixada és forta i de mal fer). Un tros avall girarem a la dreta atents sempre a les fites. Ull! No cometre el mateix error que nosaltres seguint un track (i que es repeteix al meu). Amb la presa a la vista, no cal baixar al barranc, millor anem seguint la falda de la muntanya per anar baixant a poc a poc cap a l’esquerra de la presa (el camí surt en algun mapa, no en tots).

En tot cas, un cop arribem a la pista de la presa la seguim a la dreta, ja fins a l’aparcament.


Galeria de fotos

UNA MICA DE TOT

Dia 6: cap de Formentor, Alcúdia i cova del Drac

Tornem a sortir d’hora, com cada dia. Segons “el canvi de plans” que vam fer ahir, avui toca, per començar, el cap de Formentor. Tindrem el dia condicionat, això sí, per la visita de la tarda.

Abans d’arribar-hi, però, fem una primera parada i una breu passejada per la platja de can Cap de Bou, des d’on podem contemplar la badia de Pollença, envoltada pel cap de Formentor i el cap des Pinar. Bonic.

Poc més endavant comencem a veure algun cartell indicant que el cap està tancat. Tot i això decidim continuar fins on puguem. La segona parada és al mirador de la Creueta i el Colomer. A dos-cents metres d’alçada, des d’aquest mirador hi ha bones vistes a la serra de Tramuntana i el Mar, i és molt popular anar-hi a la posta de sol. És d’hora i encara hi ha molt poca gent (n’hi haurà molta més quan hi passem a la tornada). Les ombres d’aquesta hora no ajuden a fer les millors fotos, però està bé.

Aprofitant que la carretera està oberta, agafem el cotxe i pugem fins a la Talaia d'Albercutx. Aparquem molt a prop seu i només hem de caminar uns metres. Situada a tres-cents vuitanta metres d’alçada, formava part del sistema de torres fortificades que es van construir a l'illa entre finals del segle XVI i principis del XVII davant l'augment de les accions de pirateria que va viure la Mediterrània en aquesta època. Quan es divisava un perill des d’aquestes talaies s’emetien senyals de fum de dia, o de foc durant la nit, de manera que s’aconseguia arribar a Palma, a l’altre extrem de l’illa, en poc més de mitja hora. Des de la capital, llavors, s’enviaven part de les tropes allà concentrades. Això es complementava, també, amb l'enviament a peu o a cavall de missatgers a les localitats més properes per mobilitzar ràpidament els homes d'armes, que es desplaçaven a les localitats atacades per poder repel·lir, així, els atacs. Aquestes torres van ser usades fins al segle XIX, quan les accions dels pirates barbarescos van començar a disminuir i desaparèixer. Aquesta talaia també es va fer servir durant les dues Guerres Mundials i la Guerra Civil Espanyola com a observatori estratègic, del que en queden les restes d’algunes instal·lacions militars abandonades, just abans d’arribar-hi. De fet el camí per arribar-hi va ser construït per presoners republicans que estaven reclosos en un camp de concentració proper.

Es pot pujar a la torre per una escala exterior força alta. La Clara ho intenta però ja gairebé a dalt se’n desdiu, jo ja ni ho provo. De fet, tampoc val la pena “jugar-se-la”, ja que des del peus de la torre les vistes són magnífiques (i des de dalt tampoc millorarien). Des d’aquí es domina la badia de Pollença, el cap de Formentor i la Serra de Tramuntana fins al Puig Major, en primer terme, i Menorca i la badia d’Alcúdia una mica més enllà. Impressionant, malgrat una mica de calitja.

Continuem un tros més i deixem el cotxe a l’aparcament de cala Figuera. Hi comencem a baixar, però el terra està humit i molt relliscós. Com que la volta és molt curta, la Clara recula i jo la faig igualment, ràpid, perquè no m’hagi d’esperar gaire. La cala és molt maca, de les que m’agraden, però amb les ombres d’aquesta hora no els hi puc fer fotos que li facin justícia.

Des d’aquí mateix surt la caminada a cala Murta, però és massa llarga i avui no tindríem temps de fer-la. La deixem ben apuntada per una altra ocasió. Una altre ocasió en que haurem d’anar, també, al far de Formentor. Ho provem, però la carretera, tal i com estava indicat, està tallada tres kilòmetres abans d’arribar-hi.

Els idiotes que han aparcat a la petita rotonda per girar cua provoquen un petit tap i dificulten girar, encara que no hi estarem gaire. Reculem pels divuit kilòmetres de l’estreta i sinuosa  carretera que hi porten (bé, en aquest cas quinze), construïda als anys trenta del segle passat, va ser dissenyada per l'enginyer italià Antonio Parietti, responsable, també, de Sa Calobra.

A la tornada fem una última parada a la cala des Pi de sa Posada (segurament més coneguda com a cala Formentor). Hi fem una breu passejada tot gaudint de les seves aigües cristal·lines, on hi podem veure algunes mates de posidònia, sards i cogombres de mar. Té fama de ser una de les més boniques de l’illa. L’entorn és fantàstic, però pel meu gust no n’hi ha per tant, hi sobra un espigó i algun edifici. Ara bé, també és veritat que només per banyar-se i fer “snorkel”, seria de les primeres on aniria.

Al no poder anar al far anem bé de temps i decidim visitar Alcúdia, tindrem més o menys una hora per passejar-nos pels seus carrers. Aparquem a tocar del casc antic. Un dels principals atractius de la ciutat és que conserva gran part de les muralles medievals que l’envoltaven, que van arribar a fer un kilòmetre i mig de perímetre, amb vint-i-sis torres i tres portes monumentals, de les que només se’n conserven dues: la porta des Moll i la porta de Mallorca o de Sant Sebastià, per on entrarem. Travessem el poble tot passant per l’església de Sant Jaume fins arribar a la porta des Moll, recorrem la muralles i girem cua, per passar pel carrer de la Roca, un dels més fotogènics, i el carrer Major (entre altres, ja que anem sense rumb fix, però mirant de de perdre’ns gaire res). Bona part dels carrers estan empedrats, amb moltes cases i casals sovint amb torratxes amb plantes a balcons, finestres i façanes. Algunes cases senyorials llueixen, també, robustes façanes de pedra i elegants finestrals renaixentistes, fruit de les transformacions artístiques dels segles XVI i XVII. És dia de Reis, festiu, tot està tancat i ja poca gent passejant pels carrers, està tot molt tranquil i potser no és el més habitual, però ja ens va bé i ens agrada (a mi especialment). Diuen que és un dels pobles més bonics de l’illa i no puc estar-hi més d’acord... ara, sobre gustos, a la Clara també li agrada molt, però encara li va agradar més Pollença, més rural i autèntic. Dels que hem anat (ara que no anirem a cap més), jo repetiria sense pensar-m’ho: Valldemossa, Fornalutx i aquest... i potser també, Pollença.

Molt just, però encara tenim temps d’anar fins a l’ermita de la Victòria, del segle XIII, amb un marcat caràcter defensiu, que es reflecteix en els seus murs alts, amples i resistents. Guapa, al seu costat hi ha una antiga hostatgeria transformada en hotel. Està bé, malgrat que hem vingut per les vistes, que queden mig tapades pels arbres. Aprofitarem per dinar una mica més avall, a la cala de s’Illot. Bé, jo faré mig entrepà ràpid i la Clara se l’agafarà per menjar-se’l pel camí (portem els “tapers” preparats).

Fem una hora de camí. Passarem pels voltants de Manacor i el paisatge tornarà a canviar, gairebé imperceptiblement. Continuem per la plana, però cada cop amb menys molins, menys murs de pedra seca i més camps de cereals. De fons, la serra de Llevant.

Pensàvem que anàvem una mica justos, però al final arribem vint minuts abans i tenim les entrades comprades des d’ahir, per internet, per assegurar. Tenim temps, encara, d’anar al lavabo i fer una volta per la botiga de records (on no comprarem res). És una de les visites més típiques i tòpiques de l’illa, però ens ve molt de gust fer-la: les coves del Drac.

El recorregut total és d’uns mil dos-cents metres, dura al voltant d’una hora i és fa més o menys per lliure, sense explicacions (que ja va bé, que al final sempre són més o menys les mateixes), la gent de la cova només vigila que no et quedis molt enrere. Les galeries estan adornades amb milers d'estalactites, estalagmites i tot tipus de concrecions, a banda de petites basses d’aigües turqueses, ben il·luminades. Molt boniques. Sense flaix, però s’hi poden fer fotos, que sempre s’agraeix. Les coves del Drac són quatre coves connectades: la Cova Negra, la Cova Blanca, la Cova de Lluis Salvador i la Cova dels Francesos, arribant a fer gairebé dos kilòmetres i mig en total (o fins a més de set amb parts submergides). Curiosament la seva temperatura oscil·la entre els disset i els vint, no cal abrigar-se i fins i tot s’hi està bé que a fora.

Al final del recorregut s’arriba a un auditori davant el llac Martel, que fa uns cent-quinze metres de llarg per trenta d’ample, per entre quatre i dotze de fondària. Jugant amb les llums s’hi fa un concert de música clàssica, interpretat per un quartet de músics que van en una petita barca. Potser és una mica carrincló, però ja que hi som en gaudirem i la veritat és que està prou bé i ens agrada. Dura una mica menys de deu minuts i es toquen quatre cançons (la que m’agrada més, ho busco un cop a casa, és “Barcarola”, dels “Contes de Hoffmann” d’ Offenbach). La visita s’acaba amb la travessa en barca del llac (opcional).

Ha estat molt bé i ha valgut la pena. L’única crítica que puc fer és que, sovint, la llengua pròpia de l’illa en general brilla per la seva absència: ni en la presentació del concert, ni en els records...

Sortint aprofito per dinar a l’aparcament, encara que sigui una mica tard. Com que encara és relativament d’hora intentarem anar al puig de Maria, a Pollença. L’excursió sencera és una mica llarga, però una pista que pràcticament arriba a dalt ens permetria pujar-hi just abans de que es fes fosc (i al ser pista, baixar de nit tampoc seria complicat). Un cop hi arribem, però, està prohibit passar per la pista i ho deixem córrer (des de baix la caminada seria massa llarga i hauríem de fer molt tros de fosc, sense conèixer el terreny). Una altra cosa que ens quedarà pendent... de les moltes citades en aquest text, i d’altres que no he citat, com un munt d’excursions.

Tornem a l’apartament per sopar i posar-ho tot a punt per demà.


El Millor del Dia

Les vistes des d'Albertcutx, les aigues transparents de la cala des Pi de sa Posada, passejar pels carrers d'Alcudia (un des pobles més bonics de l'illa), i la bellesa de la cova del Drac.

La caminada del dia

Aquest dia no hem vam fer cap. Aprofito, però, per recomanar-ne tres de fàcils i curtes per la zona on ens vam moure, i que ens vam quedar amb les ganes de fer. Potser n’hi haurà d’altres de millors (no ho sé), però aquestes, almenys pel que vam veure, han de valer la pena. Són: la cala Murta, al cap de Formentor, el Puig de Maria, a Pollença, i la Talaia d’Alcúdia.


Galeria de fotos

ON SÓN ELS DOFINS?

Dia 7: can Picafort - Taradell

Ho tenim tot a punt des d’ahir. Ho recollim tot, repassem que no ens deixem res, deixem les claus i marxem una miqueta més d’hora que els altres dies. Cap a Palma, avui no tindrem temps de fer res.

Anem una mica més justos de temps que a l’anada, de tot se n’aprèn. Un cop a la capital, però, ens costa trobar el moll. Està molt mal indicat i no ens atrevim a passar unes barreres. Anem fins a l’altra punta, però és el de la competència. Demanem i ens indiquem que ho hem de fer. Tot i que no anem tard, encara, ens posem una mica nerviosos. Segons els horaris dels tiquets anem bé, segons els horaris que recorda haver llegit la Clara, comencem a anar tard. Tornem a l’altra banda del port i, ara sí, truquem i ens obren les barreres (cap senyal enlloc). Finalment, doncs, arribem al moll correcte. Els horaris del tiquets eren els correctes, anàvem bé de temps i encara ens haurem d’esperar una bona estona per embarcar (això sí, molta menys que a l’anada).

Anem amb el mateix ferri que a l’anada, el “Ciutat de Palma”. Conegut i una mica més net. Cometem l’error de no anar a ocupar butaques per passar-nos l’estona a fora (si bé més tard un parell quedaran lliures i les podrem fer servir com a “base d’operacions”.

Amb sol i de dia, ens passem bona estona a coberta, primer gaudint de les vistes a Palma, visita que ens queda pendent per una altra ocasió (la Clara ja hi ha estat, però jo no). En destaquen dos dels seus punts d’interès: la catedral i el castell de Bellver, que m’hauré de conformar en veure de lluny.

Mica en mica ens anem allunyant de la costa i la Clara entra a dins a llegir i descansar. Jo em quedaré a coberta, tan arrecerat com pugui del vent. Tot i saber que no és la millor època m’hi quedaré per intentar veure algun cetaci o algun ocell marí. Fa sol i la mar, sense ser plana, tampoc està gaire moguda. No tindré sort, però almenys ho hauré provat.

Fem una petita pausa per dinar al ferri, al costat de la finestra. En portem de fet, però decidim guardar els tapers per sopar i menjar al restaurant. No és res de l’altre món, però ens anirà bé.

Havent dinat torno a coberta i m’hi quedo fins pràcticament a la bonica posta de sol, que gaudim junts amb la Clara. Encara ens queda una bona estona de vaixell, que aprofitem per llegir, jugar a algun dels jocs que portem o preparar futures escapades a l’illa.

Arribem a tres quarts de vuit a Barcelona, però a casa a un quart de deu. En part culpa de les cues a la ronda litoral per un accident molt recent, ja que quan hem sortit del port el “maps” encara no havia detectat cap problema. Rondes que sempre procuro evitar... justament per aquest motiu.

Un cop a casa ens retrobem a la Xata, la nostra gata, que ens rep contenta, encara que no amb l’entusiasme d’altres vegades (els meus pares la cuiden molt bé). Sopar i a endreçar-ho tot.


El Millor del Dia

Tornar a casa planificant noves escapades a l'illa, de tant que ens ha agradat i ens ha quedat per veure...

Galeria de fotos

ENGRIPATS

Dia 1: Taradell - Palma

SANTUARIS

Dia 2: Santuaris de l'interior

CALES

Dia 3: Cales del nord-est

UNA MICA DE TOT

Dia 4: Puig de Maria, coves de Campanet i s'Albufera

NEULES

Dia 5: Palma (i Biniali i Sencelles)

MALA MAR

Dia 6: Port d'Alcúdia. Port d'Alcúdia - Taradell

Mallorca 2023

Serra de Tramuntana i més

ENGRIPATS

Dia 1: Taradell - Palma

Feia més de vint anys, per no dir trenta, que no agafava una grip. Aquesta l’he passada amb tos, febre i dolor muscular, ben aixafat, durant tres o quatre dies (per sort, sense trobar-me malament en cap moment, ni malestar ni mal de cap). Avui és el segon dia sense prendrem res i el primer que podríem dir que ja em trobo força bé. La Clara, però, va un dia enrere meu.

Dinem a cals sogres, amb mascaretes, recordant temps no gaire llunyans. Sortim de Castellar del Vallès a les vuit, per arribar a l’hora per embarcar. Tot i que està terriblement mal senyalitzat, ja ho sabíem de l’any passat, arribem bé i ens posem a la cua. Tornem a anar amb vaixell, per sort, ja que aquests dies hi ha vagues als aeroports i qui sap si hauríem tingut algun problema (que n’hi ha hagut).

Tenim la sensació que aquest any no ens hem d’esperar tant, o potser és que l’any passat vam anar molt d’hora. Sigui com sigui, de seguida ens revisen els bitllets i, al cap de poc, seguint la corrua de cotxes per tot el port embarquem al ferri.

Aquest any hem canviat de companyia, viatgem amb Balearia, i no té color. Pugem a dalt i anem a les nostres butaques. Numerades, més amples i còmodes... no hem de córrer per ocupar-ne alguna, com l’any passat. La distribució del ferri és molt similar, però aquest és veu més nou i, sobretot, més net, lavabos inclosos.

Sortim del port de Barcelona i de seguida ens instal·lem a les butaques. Aquest any no ens passarem gaire estona a coberta mirant les llums, fa força fred, ens fa mandra i ja ho tenim vist de l’any passat.

Dormim a estones, força bé (en un lloc així, per bé que s’estigui, costa una mica). Arribem puntuals i a dos quart de sis desembarquem a Palma. Tenim la sensació que aquest any, comparat amb el passat, ens ha passat l’estona molt ràpid. Negra nit i sense poder fer res, conduïm una estona i ens posem a dormir prop de la primera visita, a l’aparcament de l’ermita de Sant Honorat (prop d’un altre cotxe on al matí ens n’adonarem que també hi havia una noia dormint).


Galeria de fotos (tots els dies)

SANTUARIS

Dia 2: Cura, Santueri, Sant Salvador, Montí-sion, Bonany i Santa Magdalena

Després del ferri i conduir una mica, hem pogut dormir un parell d’hores al cotxe, tot esperant que es faci de dia.

La primera parada és ben a prop, al santuari de Cura. Situat al cim del puig de Randa, del segle XV, segons la tradició és on es va retirar i va rebre la il·luminació Ramon Llull. Tancat fins a les deu, no tenim prou paciència per esperar-nos que obrin tot i faltar molt poc. Llavors ens sabrà greu... ens quedarà pendent per una altra ocasió. Ens conformem, doncs, gaudint de les magnífiques vistes a l’illa que hi ha des d’aquest cim. Situat estratègicament en un punt força central, des d’aquí es pot contemplar pràcticament tot Mallorca.

La idea pels quatre dies que estarem a l’illa era fer dues caminades (un camí de ronda i un cim de la serra de Tramuntana), una ruta en bici (la Via Verda entre Artà i Manacor), i visitar Palma, però la Clara encara arrossega el grip i a mi tot just m’acaba de passar, de manera que almenys avui, farem pla B, mig improvisant.

Decidim anar fins al castell de Santueri, tot i saber que està tancat. Només el podrem veure per fora, però val força la pena. És una fortalesa imponent, d’origen romà i modificada al llarg dels segles, que està situada damunt uns penya-segats de les serres del Migjorn de Mallorca. No s’hi pot fer la volta i, des de la banda de la seva entrada, només té vistes cap a la costa.

De camí el castell ens ha semblat veure un santuari dalt la muntanya, molt proper. El busquem i decidim anar-hi. Decidim, també, dedicar el dia a visitar diferents santuaris... encara que ens els haguem saltat i haguem de recular per anar-hi (després de Cura, hauríem d’haver fet les visites en l’ordre invers de com les farem, però bé, ha anat així). Ara que tenim clar que avui no farem cap caminada, organitzem millor el dia.

La següent parada, doncs, és al Santuari de Sant Salvador de Felanitx, situat sobre un puig de poc més de cinc-cents metres a la Serra de Llevant. Aparquem al monument a Crist Rei, de trenta-set metres d’alçada, de l’any 1934, i un magnífic mirador cap a la costa i al santuari. Com que l’església queda a prop, un o dos centenars de metres, hi anem tot passejant. Encara que de lluny segons des de quina banda fins i tot es veu una mica lleig, ens sembla un conjunt “estrany” tot i que prou bonic. Originari del segle XIV, al llarg dels segles s’ha anat modificant i afegint diferents estructures, donant-li el seu singular aspecte: l’entrada del santuari és passada una gran sala porticada i un pati interior (entre altres coses). El seu aspecte actual, però, inclosa l'hostatgeria, es remunta a la remodelació del segle XVIII. Des de la terrassa de davant seu hi ha unes vistes espectaculars. Un cop vist reculem uns metres amb el cotxe i ens parem per anar fins a la creu del Picot, de l’any 1957, i un altre esplèndid mirador. Entre un mirador i l’altre des d’aquí es pot contemplar pràcticament tota l’illa, amb unes panoràmiques comparables a les del primer santuari (al final del dia sabrem que les millors).

D’aquí anem al santuari de Monti-sion. El seu origen seria del segle XIV, tot i que el seu aspecte actual és fruit de reformes i ampliacions posteriors. El recinte el conforma un claustre, on al seu voltant hi ha un menjador, una aula de gramàtica i una església. Aquest santuari va ser cèlebre, per acollir un dels tres col·legis de gramàtica que van existir a l’illa, juntament amb el de Santa Magdalena i el de Randa (durant els segles XVI i XVIII). Es tractava del centre d’estudis previ a l’accés a l’estudi general, a Palma. Dels que hem vist, i veurem, serà el que ens agradarà més. Dalt d’un turó, tot i que més modest que els anteriors, també té bones vistes al centre de l’illa.

Com que se’ns ha fet hora de dinar busquem un restaurant de camí a la següent visita. Menjarem a ca na Miquela de ses Teuleres, a Petra. És un restaurant que fa menús entre setmana, per entendre’ns, per a treballadors (o almenys això ens sembla). Ens anirà molt bé, menjarem bé, bé de preu i ràpid, encara no ens hi estarem ni tres quarts (tot i que està ple de gent i van remuntant taules). De primer paella i de segon la Clara llenguado i jo frit de matances, un plat tradicional de Mallorca (que es menjava a l'hora de berenar el dia de les matances). Tradicionalment es fa a partir de la carn, la freixura, el fetge i la sang cuita de porc durant l'època de les matances, fregits amb oli d'oliva amb patates, ceba, pebres vermells i tomàtiga, com diuen aquí; condimentat segons gustos amb sal, canyella, clau, pebre de cirereta, pebre bo, all, fonoll i llorer.

Tips anem a l’últim santuari del dia: el de Bonany. El seu origen és remunta a principis del segle XVII, tot i que l’església actual es va construir entre 1920 i 1925 sobre un temple barroc (enderrocat el 1919). És d’estil historicista amb arrels neobarroques. Dalt d’un cim modest, també té bones vistes al centre de l’illa. Si els dos primers tenien les millors vistes, el tercer era el més bonic, aquest ens sembla el més “equilibrat” (té una mica de tot).

Com que encara és d’hora tot anant cap a l’hotel fem una última parada improvisada a l'ermita de Santa Magdalena, a Inca. La idea era anar a alguna cala, però el cansament del viatge, i el fet que els dos estiguem recuperant-nos de la grip, fa que ens agafi mandra.

Santa Magdalena també va ser un monestir i més tard una escola de gramàtica, per tornar finalment a ser un monestir. Data del segle XIII i respon a la tipologia de les esglésies de repoblament. Culminada la Conquesta, fora de Palma la població era tota rural. Per aquest motiu es van construir tot un seguit d'esglésies repartides arreu de l'illa pels nous pobladors. Responien al moment històric, de transició del romànic al gòtic, amb una arquitectura humil i destinada a acollir un nombre reduït de persones. D’aquesta tipologia només en queden unes poques, entre altres Santa Magdalena i Sant Miquel de Campanet, on anirem d’aquí uns dies. També dalt un turó modest, té molt bones vistes al nord de l’illa i a la serra de Tramuntana. Hem encertat venint-hi. A dalt hi ha un restaurant i potser si ho haguéssim sabut, ho hauríem aprofitat.

Ara sí, anem cap a l’apartament una mica mes d’hora del previst. Per sort, la Laura, la seva propietària ens pot venir a donar les claus. És molt amable i ens explicarà un munt de coses, tot i que de noms en català no en pronuncia cap de mig bé (és de Salamanca, encara que fa temps que viu aquí). L’apartament està molt bé i avui ja no en sortirem.


El Millor del Dia

Haver d’improvisar el dia, per la grip, i que ens surti bé. La ruta pels santuaris de Mallorca està molt bé.

La caminada del dia

Aquest dia no en vam fer cap. Tot i això si haguéssim de recomanar-ne alguna la pujada al Santuari de Randa o el de Sant Salvador feien molt bona pinta. Almenys al primer no descartem fer-la en alguna propera ocasió.


Galeria de fotos

CALES

Dia 3: Na Clara, Betlem, Sant Salvador, cala Torta, Cala Agulles i cala Mesquida

Aquesta nit ha set una mica surrealista, ja que la Clara i jo hem tingut un diàleg una mica estrany. Ella m’ha despertat preguntant-me no sé ben bé que, al que jo he respost que devia estar somiant. Llavors ella em pregunta si era jo qui somiava, al que jo contesto que no ho sé, i ens acabem “discutint” sobre qui estava somiant. Conversa que acaba de la mateixa manera que ha començat, els dos dormint com soques... i que els dos recordem vagament i recomponem mentre esmorzem pixant-nos de riure.

Tot i que ens hem llevat relativament tard, per poder descansar bé, avui encara no estem en condicions de fer res del que teníem previst i tornem a improvisar. Decidim visitar algunes de les cales que ens vam quedar pendents l’any passat.

Cotxe i comencem per la més propera, la cala o s’arenalet de na Clara, a la badia d’Alcúdia. Tot i que està a l’ombra és xula.

D’aquí anem fins a l'ermita de Betlem, passant per Artà i reculant per una carretera estreta però molt bonica que travessa el Parc Natural de la Península de Llevant. Muntanyes ondulades recobertes de brolles, boscos i oliveres. L’ermita és una construcció senzilla, de principis del segle XVIII. Està bé. La veritat, però, és que ens pensàvem que tindria bones vistes, però no és així. Imaginem que enfilant-nos a alguna de les muntanyes que l’envolten en tindríem, però avui no estem per explorar. Per sort la carretera per arribar-hi val molt la pena.

A la tornada, improvisant, aprofitem per visitar l’Almudaina d'Artà, un petit recinte emmurallat, d'origen islàmic, on hi ha el santuari de Sant Salvador, del segle XIX (en substitució d’un temple anterior). Està bé i té bones vistes a la zona.

Cotxe i cap a cala Torta. Pensàvem que ens hi podríem acostar més amb cotxe, però, segurament per sort, no és així. Acabarem fent una mini excursió que valdrà molt la pena. Aparquem un tros amunt i entre brolles i pinedes de pi blanc baixem fins a la cala. És preciosa, pel nostre gust, amb sa Calobra, de les més maques que hem vist a la illa. Ho aprofitem per dinar-hi. Tot seguit anem a cala Mitjana, al costat, també prou bonica però espatllada per una ampla pista que arribar a peu de platja. Llàstima. Continuem fins a la petita cala Estreta, sense sorra, també guapa però espatllada per la mateixa pista. Allarguem la caminada fins a cala Déntol, molt semblant a l’anterior, però sense pista. Tornem al cotxe pel costat d’una tanca sense tenir massa clar si la podrem travessar, tot i que el camí està tan fresat que ens fa pensar que sí, com serà.

Tornem a agafar el cotxe i anem fins a cala Agulla. És maca i fan ganes de banyar-t’hi. Té una retirada a la platja de Castell, llàstima dels blocs d’apartaments que es deixen veure en una de les seves puntes. A l’altra extrem hi ha un veler varat, sembla des de fa un temps, que li dona un toc curiós. Ja que hi som, tot i que es comença a fer fosc, caminem una mica més i anem fins a la cala que hi ha just al seu costat, cala Moltó. La seva platja és molt petita i no té blocs d’apartaments ni hotels a la vista. Ens agrada molt més, és molt maca. Aprofitem per fer unes fotos mentre es va ponent el sol.

Fem un últim espring per anar a cala Mesquida. Hi arribem gairebé de nit. És prou bonica tot i que una banda està ocupada per blocs d’apartaments, que li treuen l’encant que deuria tenir sense. Ara, ja només ens faltarà la zona de cala Varques, on teníem previst fer un camí de ronda i que, diuen, és una de les boniques de l’illa.

Tornant a l’apartament ens parem a Artà, en un Agromart, per comprar sopar i alguns productes mallorquins, com un parell de cerveses artesanes, entre d’altres.


El Millor del Dia

Passar el dia visitant cales i en contacte amb el mar. Entre d’altres, Cala Torta, al nostre parer, una de les més boniques de Mallorca.

La caminada del dia:


Cala Torta

Fitxa Tècnica

Kilòmetres: 4.5

Desnivell: ± 140 m (Aprox.).

Durada: 2 h (amb parades)

Circular: sí.

Dificultat: baixa.


Ressenya

Nosaltres vam fer la que surt en aquest track. TRACK wikiloc. Està bé i són uns 4.5 Km i 140 de desnivell.

Segurament, però, és millor i molt més bonic començar a caminar a Cala Mesquida, i allargar-la almenys fins a Cala Matzoc (8.6 Km i 215 m de desnivell anar i tornar. TRACK wikiloc. O, si volem caminar una mica més fins, fins a S’arenalet des Verger (16.3 Km i 515 m de desnivell.TRACK wikiloc.


Galeria de fotos

UNA MICA DE TOT

Dia 4: Puig de Maria, cova de Campanet i s'Albufera

La Clara ja es comença a trobar molt millor i avui anem una mica més d’hora, tot i que no tenim previst anar gaire lluny. Ens va quedar pendent de l’any passat i, especialment la Clara, té moltes ganes de fer-la: pujarem al Puig de Maria. La més curta de les caminades que més o menys volíem fer, però almenys en farem alguna.

Aparquem al costat de la carretera, a Pollença, i ens comencem a enfilar. Ho farem per una pista, entre alzinars frondosos, i cap al final per un camí empedrat, per una pineda. De tant en tant, en alguna clariana tindrem bones vistes.

Arribem a dalt en menys d’una hora i fem una volta pel santuari, que està tancat. Primer es va construir la capella i tot seguit un monestir de monges de clausura, tot al segle XIV. Més endavant s’hi van afegir les muralles i una torre de defensa, que vigilava les possibles invasions per via marítima. El monestir va viure el seu màxim esplendor al segle XV, ja que algunes famílies nobles portaven allà les seves filles per assegurar la seva comoditat. Al segle XVI, però, el bisbe de Mallorca va ordenar el seu tancament i el trasllat de les monges a Palma. Al segle XVIII l’església va patir una profunda reforma que va modificar fins i tot el seu estil arquitectònic, passant del gòtic al barroc, tot i que a finals del segle XIX una nova intervenció li va tornar el seu estil original, gràcies al corrent neogòtic que aleshores estava de moda a Europa. Dalt un turó de 321 metres d’alçada hi ha unes magnífiques vistes de les badies de Pollença i Alcúdia, la serra de Tramuntana i l'Albufera de Pollença. Llàstima que, a vegades pel mateix edifici, a vegades a causa de la vegetació, alguna banda quedi mig tapada i no hi hagi un mirador amb vistes a tres-cents seixanta graus (tal i com esperàvem, sense saber-ho). El lloc, però, és molt guapo i ha valgut la pena.

Baixem pel mateix camí. Ens anem creuant gent que va pujant i imaginem que deu ser una caminada popular a la zona. Al menys per la gent de Pollença, segur.

Un cop al cotxe deixem pals i motxilles i, a peu, anem a fer una volta per Pollença. Repetim la volta que hi vam fer l’any passat, quan ja començava a fer-se fosc. Avui, amb llum de dia, es veu més bonic (la Clara està enamorada d’aquest poble). Aquesta vegada ens saltem enfilar-nos per les escales del Calvari (possiblement la part més peculiar i bonica del poble) ja que estem cansats de la caminada i ho recordem molt bé de l’any passat. Ja que hi som, també, aprofitem per comprar alguns productes de l’illa a la mateixa botiga que l’any anterior (Monti-sion), que ens va sortir molt bé (sobrassada, sal, vi, xocolata i alguna altra cosa).

Tornant al cotxe aprofitem per fer una ullada al convent de Sant Domingo, que ens va quedar pendent. L’edifici és del segle XVI i va ser un convent fins al 1883, que va passar a l’ajuntament i des de llavors va ser hospici, quarter, escola i biblioteca. Actualment hi ha el museu de la ciutat i un bonic claustre barroc.

Cotxe i cap a les coves de Campanet, situades al vessant sud de la Serra de Tramuntana. Si haguéssim seguit els plans previstos que portàvem de casa, abans de la grip, segurament no hi hauríem pogut anar, ja que tanquen al migdia (a les dues). En lloc seu hauríem anat a alguna de les d’Artà, que quedaran per una altra ocasió. Hi arribem a tres quarts d’una.

S’hi fa un recorregut d’uns cinc-cents metres, lliure. No tenen el diga-li “glamour”, diga-li “tonteria” de les coves del Drac, però poder-les fer al nostre aire és perfecte per les fotos i per badar allà on més ens agrada, sense presses ni horari. En comparació a d’altres on hem estat són una mica cares, però valen molt la pena, hi ha diferents sales bellament concrecionades i estan ben il·luminades. Ens agraden molt, són molt guapes.

Un cop en sortim aprofitem per dinar a l’aparcament, en un banc al sol. Portem tapers fets. Ens acompanya un gat que ha aparegut només obrir-los i sentir l’olor de les sardines de l’amanida de patates (n’hi donem una miqueta).

Com que només marxar ens ve de passada, ens aturem a Sant Miquel. Del segle XIII, com Santa Magdalena d’Inca, és una església de repoblament catalanes construïdes a l’illa després de la Conquesta, amb algunes modificacions posteriors. Molt a prop seu hi ha ses Fonts Ufanes, unes belles surgències d’aigua intermitents que brollen de manera difusa, molt potent i de sobte, després de l’acumulació de pluja suficient en el massís del Puig Tomir i els seus voltants. Com que no és el cas, però, ho deixem per si mai es dona la casualitat.

Improvisant, com que la Clara té ganes d’anar a veure pobles, anem cap a Campanet i Muscari. Serà, però, un intent fallit i no baixem ni del cotxe. No són lletjos, però tampoc bonics i continuem improvisant. Està una mica ennuvolat i dubtem, però al final decidim anar fins a Cala Sant Vicenç i després a Formentor, a veure la posta de sol.

Cala Sant Vicenç està situat en un lloc espectacular, envoltada de penya-segats verticals... però el poble és horrible, dels més lletjos que he vist i, almenys per a nosaltres, amb un hotel de molt mal gust arran de platja. Això només a la primera de les seves quatre cales, la segona i la tercera hi anem en cotxe (la idea era fer-ho tot passejant, però vist el que hem vist...), i de la quarta ja passem.

Com que cada vegada el cel està més tapat, passem d’anar al cap de Formentor, que ens queda, a més, a tres quarts d’hora de camí. Decidim anar a Pollentia, la ruïnes de la ciutat romana d’Alcúdia. Però tampoc estem de sort, estan tancades per vacances fins al quinze d’aquest mes.

Se’ns acaben les idees... i el dia. Per acabar d’aprofitar-lo decidim anar a fer una volta pel Parc Natural de s’Albufera, la zona humida més extensa i important de les Illes Balears. La passejada haurà de ser curta, per l’hora i perquè tanquen a les cinc... encara que al final en sortirem més tard, tot passant pel costat de la tanca. Per mi és un error, no el fet d’haver-hi un horari d’obertura, que està bé, però per sortir hi podria haver, perfectament, una porta “rotatòria” només cap enfora (que si no recordo malament és el que hi ha, o hi havia, en algunes zones del Delta del Llobregat). Al Parc hi hivernen més de deu mil aus i és un punt important per les aus migradores. També s’hi ha reintroduït i s’hi estan reintroduint, a vegades amb certa polèmica, algunes espècies com la polla blava, la fotja banyuda o el xibec cap-roig.

Fem un passeig molt agradable pel costat del Gran Canal, fins arribar al centre d’informació, ja tancat. Tot seguit fem una ruta del parc, la més curta, que fa una volta tot passant per diferents aguaits. La ruta 1, sa Roca. Al final, entre una cosa i una altra farem una bona llista d’espècies: merla, pit-roig, pardal, estornell, bernat pescaire, martinet blanc, martinet de nit (ara feia molt temps que no en veia cap), ànec collverd, ànec blanc, ànec cullerot, xarxet, polla d’aigua, polla blava, fotja, fotja banyuda, arpella, fredeluga, becadell, cabusset i corb marí.

Al final, sense imaginar-nos-ho, haurem arreglat bé el dia i ens quedarem amb les ganes d’haver-hi fet una volta molt més llarga. En sortim gairebé de nit, però tot i això encara anem fins a la desembocadura del Gran Canal, amb bones vistes a la platja de Muro i a la badia d’Alcúdia. Mentrestant el cel s’ha anat asserenant, que hi farem.

Tornem a l’apartament tot passant pel supermercat per comprar quatre coses.


El Millor del Dia

Les vistes des del Puig de Maria, la bellesa de les coves de Campanet i el passeig relaxant per s’Albufera.

La caminada del dia:


Puig de Maria

Fitxa Tècnica

Kilòmetres: 4.4

Desnivell: ± 320 m (Aprox.).

Durada: 1 h 45' (amb parades)

Circular: sí.

Dificultat: baixa.


Ressenya

Sortim de la cruïlla entre la MA-2200 i el carrer Puig de Maria, en direcció al puig. Hi ha un pàrquing a l’altre costat de carretera. Nosaltres aparquem ben bé a tocar del camí. Només cal seguir el camí asfaltat i, un cop s’acaba, el camí empedrat fins al puig. La pujada és curta però força empinada, sense treva fins dalt. Tornem pel mateix camí. No té cap dificultat d’orientació. TRACK wikiloc.


Galeria de fotos

NEULES

Dia 5: Palma (i Biniali i Sencelles)

Ens llevem d’hora. Plou, fa un ruixat. Aquí la sequera no és tan severa, però de ben segur que també fa falta. Ens toca una mica la moral, però ens n’alegrem. Les previsions són que no durarà gaire, tot i que, per si un cas, avui ja havíem decidit visitar Palma.

En poc més de tres quarts d’hora de camí, la major part per autopista, ens plantem al centre. No ens trenquem el cap i deixem el cotxe en un aparcament de pagament. Haurem de pagar, però només sortir-ne, comencem la ruta turística.

Baixem pel carrer del Sindicat tot passant per la bonica plaça Major, porticada. Molt a prop seu hi ha casa Forteza Rey, un dels millors exemples del modernisme a l’illa, ornamentada amb ferro forjat i decorada amb motius florals i animals.

Poc més enllà hi ha l’església de Santa Eulàlia, on fem una visita improvisada (ja que hi som). Va ser una de les primeres esglésies de Mallorca després de la conquesta catalana i una de les quatre primeres parròquies. Es va construir sobre una mesquita i es va anar modificant al llarg del temps, alternant els estils gòtic, barroc, neogòtic.

Tal i com hem vist a la major part d’esglésies i santuaris que hem anat visitant, també l’any passat, està guarnida amb la típica decoració nadalenca mallorquina, ja que també s’ha estès a cases i botigues. Llargs enfilalls de “neules” unides mitjançant fils que pengen generalment de la cúpula central, però també d’altres elements, com llànties i làmpades. Originàriament les neules eren un full prim de pasta de farina cuita de forma circular, que amb el temps han anat sent substituïdes per les actuals de paper. Sempre rodones, les més senzilles tenen sanefes i altres motius decoratius geomètrics, mentre que les més elaborades reprodueixen escenes del Nadal cristià i són autèntiques obres d'art popular. Eren fetes, generalment, de forma artesana per religiosos (monges, frares...), tot i que actualment hi ha de tot (fins i tot fetes per nens, almenys a les cases). Antigament tenien la  funció de calendari religiós: s'instal·laven el quart diumenge d'Advent i marcaven el temps que quedava per arribar a la Quaresma. Les més grans eres les setmanes i les més petites els dies. Cada dia s'enretirava una neula i d'aquesta manera els fidels podien saber quan temps quedava per l’abstinència quaresmal (avui en dia el criteri és, però, purament ornamental). Aquest costum havia estat molt estès també als temples de Catalunya. Dona a les esglésies un aspecte curiós i bonic, ens agrada.

Tot passejant arribem, sense voler, a l’església de Sant Francesc de Palma. Sabem que volem anar a veure, però ho fem sense un rumb fix. Construïda entre els segles XIII i XIV, és un bon exemple d’arquitectura gòtica, on destaca el seu claustre, únic en el context de la Corona d’Aragó. És coneguda, també, perquè al seu interior es troba la tomba de Ramon Llull. Obra de l’escultor Francesc Sagrera, és un sarcòfag d’alabastre amb la figura jacent del doctor il·luminat i, a la part inferior, en pedra, set nínxols buits, sense acabar, que havien de contenir les imatges de les set arts liberals. Està molt bé.

Continuem la passejada tot anant fins als  banys àrabs, un dels monuments més emblemàtics de l’illa, ja que és un dels pocs exemples d’arquitectura islàmica que s’hi resten. Del segle XI només es conserva la sala central, destinada a banys calents, i una sala annexa (s’ha perdut del tot la sala de banys freds). La sala central és quadrada, amb dotze columnes i arcs de ferradura per damunt d'una cúpula, feta de maons amb claraboies. També hi ha restes de xemeneies i canonades d'aigua calenta i vapor. Possiblement formaven part del palau d’algun noble musulmà. Val la pena.

Continuem cap al Parc de la Mar, des d’on hi ha unes magnífiques vistes de la Catedral i l’Almudaina. Tot i que en tinc ganes, no puc convèncer la Clara d’entrar-hi i m’he de conformar en fer-hi la volta, tot passant pels Horts del Rei, uns bonics jardins historicistes que hi ha al seu costat. El palau, que va ser la residència històrica dels reis de Mallorca, és d’origen romà i va anant sent modificant al llarg del temps, especialment a l’Edat Mitjana.

On sí entrem és a la Catedral. D'estil gòtic català, va ser construïda entre els segles XIII i XVI. Destaquen la seva rosassa i el seu gran espai interior. Antoni Gaudí hi va fer diverses modificacions, polèmiques a l’època, però que han acabat donant-li el seu aspecte actual. Una altra obra controvertida va ser la renovació de la capella de Sant Pere fer Miquel Barceló, el 2006. La seva obra, feta majoritàriament amb ceràmica, representa l'eucaristia a través la multiplicació dels pans i els peixos, mostrant la fauna marina i les noces de Canà al voltant de Crist ressuscitat. Queda en una banda del temple i la veritat és... que m’ho imaginava més gran. Hi fem la volta sencera i ens agrada, segurament és de les catedrals maques que he visitat.

Tot començant a buscar un lloc per dinar fem una volta pel passeig des Born i els carrers del costat. Ens costarà una mica trobar un restarant, alguns ja estan plens, altres tancats i en d’altres no hi ha res per a la Clara. Al final, però, dinarem al Natural Kitchen, un “bowl” la Clara i una hamburguesa per mi. Una miqueta car, però bé.

Tot seguit fem una última volta curta pel casc antic, on destaquen el seus patis interiors, de totes les èpoques. N’hem vist algun de passada. Anem en direcció a la casa Forteza Rey, on abans hem vist un bar pastisseria ple de gent esmorzant, per comprar les típiques ensaïmades. Just arribar-hi ens adonem que és una botiga del forn Sant Cristo... igual que la que hem vist gairebé només sortir del restaurant, i de la que als dos ens ha sonat el nom. La idea, també, era fer-hi els postres, però encara tips, ho deixem estar. A mitges, perquè al cap de res faré un gelat amb dues boles d’avellana i ametlla, aquesta última típica de Mallorca, i molt bona.

Agafem el cotxe i anem cap a l’ultima visita prevista. En tinc ganes. D'estil gòtic català, de principis del segle XIV, el singular i bell castell de Bellver és un dels quatre únics castells europeus de planta circular. Dalt d’un turó de cent-dotze metres d’alçada, a més, té unes grans vistes de la ciutat, la serra de Tramuntana i el pla central de l’illa. Acull, també, el Museu d'Història de la Ciutat, on fem una ullada ràpida recorrent les seves diferents sales i el pati d’armes. Excepcionalment ben conservat és un excel·lent comiat de la capital, que bé val un dia de visita. M’ha agradat i a la Clara també, ja hi havia estat però avui ha descobert coses noves que l’han sorprès.

Com que encara és clar, per acabar d’aprofitar el dia decidim fer una última parada. Per anar a veure talaiots, cosa que ja fa dues vegades que em queda pendent, és massa tard (estan tancats o tanquen aviat i no hi arribaríem a temps). Estellencs queda massa lluny i estem cansats com per fer tanta estona de cotxe. Al final optem per anar a Biniali i després a Sencelles, dos pobles rurals de l’interior que no tenen res d’especial, ni per bo ni per dolent, però que representen l’autèntica Mallorca i la seva “arquitectura”(cosa que li agrada especialment a la Clara). Marxem abans no comenci la cavalcada dels Reis.

De camí aprofitem per fer les últimes compres i tornem cap a l’apartament. Comencem a fer les maletes, demà tornem cap a casa.


El Millor del Dia

Les visites a la Catedral de Palma i el castell de Bellver. Visitar un parell de pobles d’interior típics de l’illa.

Galeria de fotos

MALA MAR

Dia 6: Port d'Alcúdia. Port d'Alcúdia - Taradell

Ens llevem d’hora, com cada dia. Sense presses, esmorzem, ens dutxem, acabem de recollir-ho tot i carreguem el cotxe.

Abans d’anar cap al ferri tenim temps de fer una volta pel Port d’Alcúdia. No té res, una platja bonica, ample i de sorra blanca, i un passeig marítim que podria ser de qualsevol localitat costanera. Ho aprofitarem, també, per fer una cola i un suc de taronja al sol, en una terrassa amb vistes al passeig i la platja. Relaxant i amb bones vistes per acomiadar-nos de l’illa.

A l’hora anem a fer cua pel ferri. Aquesta vegada, però, ens haurem de separar. La Clara pujarà directament i jo m’hauré d’esperar al cotxe a que em toqui. Ens trobarem a dalt, a les butaques que tenim assignades. Ens hi instal·lem i anem de seguida a dinar. No és gaire bo i, almenys jo, ho faig molt ràpid, ja que ja estem navegant i no em vull perdre les vistes a la badia d’Alcúdia. El mar aquí encara està força pla. Les vistes a la badia i, especialment, al cap de Formentor estan molt bé... amb unes onades que hi trenquen molt fort.

Ha estat pràcticament passar el cap i començar la mala mar. Un cop el comencem a perdre de vista, intentem descansar a les butaques. Són còmodes... però estan a davant de tot del ferri, on es nota més el vaivé de l’onatge (conjuntament amb la part posterior). Com que m’ho veig a venir, no m’hi estic gaire, de seguida surto a fora, al centre del vaixell, arrecerat del fred i fort vent i mirant a l’horitzó. D’aquesta manera aconsegueixo mantenir el mareig sota control. La Clara aguanta una mica més, però també acaba venint. No és cosa nostra, hi ha mig passatge igual, a jutjar per les cares i les “vomiteres” que sentim als lavabos. Ja a casa llegirem que hi havia onades de quatre metres o més, entre maregassa i mar brava. Podria ser també, que passéssim per una o alguna mena d’onada solitària, tot i que ho dic des de la ignorància, en el moment de més mala mar i només una vegada, el ferri sembla que si xoqués contra alguna cosa i tremola tot ell.

Afortunadament a mesura que ens anem apropant a la costa catalana la mala mar afluixa. Prou perquè, encara que es continuï notant el moviment, puguem descansar a les butaques. Una parella que parla amb la Clara i ha fet força vegades aquest trajecte, li explica que en vint anys només s’han trobat una altra vegada aquesta mala mar, i que sempre està més moguda la mar mallorquina que la catalana.

Arribem a Barcelona a dos quarts de set, mitja hora més tard del previst, tot i que suposem que ha set per l’estat del mar (l’anada vam anar amb puntualitat britànica). Més o menys una hora més tard arribem a casa, encara una mica tocats, però contents. Tornarem (però potser no al gener).


El Millor del Dia

Malgrat la mala mar, les vistes des del Ferri del cap de Formentor. La platja del Port d’Alcúdia si no fos pel poble és preciosa, com una piscina gegant d’aigua transparent.

Galeria de fotos


Copyright © xavierblancafort.net