ARGENTINA

Patagònia 2004 / Atacama 2008

Amb paisatges d’una gran bellesa, els Parcs Nacionals argentins són un llocs ideals per a la pràctica del senderisme (almenys als que jo he estat), sovint amb rutes per a tots els gustos, fins a breus caminades a trekkings de mes d’un dia.

A vegades molt ben senyalitzats, a vegades no tant, tenen l’avantatge que, al contrari del que sovint passa aquí, no hi ha altres camins on despistar-se, pel que l’orientació sol ser fàcil i amb mapes senzills sovint en tindrem prou.

P.N. Calilegua

Varies caminades curtes

-------

Ideal per “trencar” una mica amb els paisatges àrids i semiàrids d’Atacama i de Salta. El Parc es una selva caducifòlia i semiperennifòlia de muntanya, una transició entre les selves tropicals i les sabanes.

El Parc és preciós i hi vam fer tres caminades, totes molt ben senyalitzades. La primera pel sender Intercultural Guaraní, de sis-cents metres i força pla. La segona de cent metres, la Herradura, sortint del mateix lloc. La tercera, al sender Pedemontano, de tres quilòmetres de pujada, tot i que suau, més els dos-cents metres, aproximadament, que ens vam desviar per anar fins a la Lagunita.

Punta Tombo

4.5 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 21 m

-------

La Reserva Provincial de Punta Tombo protegeix una de les colònies d’aus marines més diversa i important (corbs marins, gavines, paràsits...), i la colònia continental de pingüins més gran de l’Amèrica del Sud. Cada any, a finals d’agost i principis de setembre hi arriben fins a un milió de pingüins de Magallanes, que fan el niu en una franja que va des la costa fins a vuit-cents metres a l’interior.

P.N. Tierra del Fuego

Varies Caminades

-------

Amb un típic paisatge glaciar, que alterna valls amb llacs i rius amb cordons de muntanyes, el Parc es va crear per protegir els boscos de lenga i de guindo més australs d’Argentina, a més d’extenses torberes. A la costa, a més, s’intercalen barrancs amb petites cales, en un ambient ideal per a l’observació d’aus costeres.

Una xarxa de senders de 40 Km senyalitzats, oberts d’octubre a abril, fan d’aquest Parc Nacional un lloc ideal i recomanable per la pràctica del senderisme.

Laguna de los Tres

23.2 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 910 m

-------

Versió alternativa a la clàssica pujada des del Chalten, tant o més bonica, però molt menys transitada.

Zona d’una gran bellesa, amb una bona xarxa de senders senyalitzats, aquesta és la caminada típica per fer en un dia. Hi ha la possibilitat de fer trekkings de tres o més dies.

Costanera Sur (Buenos Aires)

8.2 Km (circular) / Desnivell: ± 10 m

-------

La reserva Costanera Sur és un oasi de pau al costat de la gran Buenos Aires. Uns aiguamolls rics en fauna que ens faran oblidar, per uns moments, la gran ciutat. Un mar de tranquil·litat que de ben segur ens sorprendrà.

ARMÈNIA

2019

País muntanyós amb paisatges d’una gran bellesa i un ric patrimoni cultural, és un lloc ideal per a la pràctica del senderisme. S’ha de tenir en compte que el clima és calorós a l’estiu i fred a l’hivern (tot i que amb matisos segons la zona).

Nosaltres hi vam estar menys d’una setmana i només hi vam poder fer una excursió, però ens vam quedar amb les ganes d’haver-ne fet alguna més.

Armaghan

de 3 a 14 Km / desnivellde 200 a 600 m(segons ruta escollida)

-------

Ascensió a un volcà solitari, per pista o pel dret, segons ruta escollida (no hi camí marcat). Al cim hi ha un petit llac, una ermita un cop i unes vistes espectaculars, si el dia acompanya, del llac Sevan i de muntanyes llunyanes.

BOTSWANA

Àfrica Austral 2003

Segurament no és el millor lloc per a la pràctica del senderisme, sinó més aviat per a safaris per gaudir de la seva fauna i els seus paisatges.

Tot i això, caminar per la sabana, acompanyats d’un guia pot ser una experiència inoblidable.

Delta de l'Okavango

Petites excursions guiades

-------

El Delta de l’Okavango és una de la grans àrees encara verges del continent africà. Desconec si s’hi pot practicar el senderisme per lliure (ho dubto i no ho crec massa recomanable sense guies de la zona). Tot i això el que si s’hi pot fer, de manera organitzada, són estades d’un a més dies, tot fent excursions amb mocoros (canoes) i petites caminades per la sabana (tal i com vam fer nosaltres, en un viatge organitzat).

COSTA RICA

2007

Paradís Natural, és un lloc ideal per gaudir de la selva i de platges verges (sense por, però amb respecte, ja que hi ha animals perillosos). Bon lloc per la pràctica del senderisme.

A la majoria de Parcs Nacionals i Reserves hi trobarem rutes, sovint fàcils. Si bé moltes es poden fer al nostre aire amb l’ajuda d’un guia local ens serà molt més fàcil descobrir la seva rica fauna.

P.N. Tortuguero

6.7 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 20 m

-------

Parc que ens permetrà gaudir de la selva i la seva fauna, i de les costes del Carib. Amb una mica de sort i en l’època adequada veurem com les tortugues marines van a pondre ous o, més endavant, com neixen les tortugues i s’endinsen dins el mar.

Ofereix poques possibilitats per al senderisme, almenys quan hi vam anar nosaltres, pràcticament només el senderó Gavilán i del Jaguar, més la pujada a Cerro Tortuguero (a més de passejades amb canoa). Per tot plegat, però, val molt la pena.

P.N. Cahuita

2 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 10 m

-------

En aquest petit Parc també gaudirem de la selva i les platges caribenyes, amb la possibilitat de fer-hi snorkel als seus esculls de corall, o, amb una mica més de sort, contemplar-hi dofins.

Per tot plegat val la pena, tot i que ofereix molt poques possibilitats pel senderisme, pràcticament només un camí que ressegueix la platja (on hi podrem observar un bon grapat de fauna).

P.N. Braulio Carrillo

Varies

-------

Al Parc Braulio Carrillo és un dels més grans del país i protegeix selva i selva plujosa, en un de les seves zones muntanyoses més abruptes.

Malgrat això la seva xarxa de camins (o almenys de senders senyalitzats) és molt pobre, i només podrem fer un parell de caminades (curtes o de com a molt mig dia sumant senders) a la zona de la Quebrada González (les que vam fer nosaltres) i el volcà Barva.

P.N. Corcovado

Varies

-------

El Parc Nacional de Corcovado és un dels més biodiversos de Costa Rica, pura selva a les costes del Pacífic (des d’on val la pena, també, visitar l’illa del Caño). Des d’alguns punts ofereix petites excursions però també la possibilitat de fer algun trekking d’un parell o tres de dies (en aquest cas cal informar-se bé ja que segurament, segons he llegit, caldrà contractar guies).

Nosaltres hi vam fer petites excursions guiades des de Drake, un indret tranquil i solitari (almenys quan hi vam anar).

P.N. Manuel Antonio

Varies

-------

El Parc Nacional de Manuel Antonio és un dels més visitats del País. Selva a la costa del Pacífic és l’únic lloc on es poden veure les quatre espècies de micos que viuen a Costa Rica (a més d’una rica fauna). Té una xarxa de senders que ofereix la possibilitat de fer diferents recorreguts, tot i que es poden fer tots en un dia, o dos com a màxim.

Nosaltres hi vam fer els senders a Punta Cardenal i el de Puerto Escondido. Tot i ser més freqüentat que altres Parcs, val molt la pena.

CROÀCIA 2010

En un racó de l’Adriàtic, combina paisatges mediterranis amb la verdor dels Balcans. Aquest viatge no el vam fer pensant en caminades, tot i això em vaig quedar amb la sensació que era una molt bon lloc per a la pràctica del senderisme.

En els seus Parcs Nacionals, almenys als que vam estar, hi trobarem rutes de diferents nivells, molt ben senyalitzades.

Congost de Plakenika

8.2 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 300 m

-------

Amb més de 200 Km de senders marcats el Parc Nacional de Plakenika és un lloc ideal per a la pràctica del senderisme.

Nosaltres vam fer una petita ruta fins a un dels seus racons més bonics, al congost que li dona nom.

P.N. Plitvice

10 Km (travessa) / Desnivell: ± 200 m

-------

Aquest Parc Nacional és un dels més bonics del país i, segurament, d’Europa. Ofereix una gran varietat de camins per a fer-hi caminades.

Nosaltres hi vam fer l’excursió típica, al voltant del llacs i cascades, si bé la vam escurçar usant busos i vaixells.

EQUADOR 2002

D’aquest viatge fa temps, llavors no pensava tant en caminades (i des de llavors el país ha canviat molt), i no sé com pot ser en aquest sentit (tot i que m’imagino, que hi ha d’haver molts llocs on fer-ho).

Malgrat això, si bé en aquest cas no parlaríem pròpiament de senderisme, caminar per la selva amazònica o les illes Galápagos és una experiència única.

Cuyabeno

Varies

-------

L’Amazonia és un dels somnis de qualsevol amant de la natura. Per descobrir la seva rica flora i fauna ens serà gairebé imprescindible l’ajuda de guies locals, coneixedors de la zona, sinó ens volem perdre tot el que hi ha per descobrir. Nosaltres ho vam fer a Cuyabeno, una reserva amenaçada on a més de petites caminades per la selva van poder gaudir de passejos amb canoa.

Galápagos

Varies

-------

Les illes Galápagos són un altre dels somnis de qualsevol naturalista. Es visiten fent creuers que van d’una illa a una altre. Cadascuna amb les seves particularitats les anirem descobrint fent-hi petites caminades i gaudint de l’snorkel a les seves platges.

ESPANYA

Ordesa 2017, Astúries i Cantàbria 2021, Mallos i Bardenas Reales 2021

El País veí. Ben conegut per tothom, si més no de referència. Amb molts llocs ideals per al senderisme, amb caminades per a tots els gustos i tots els nivells, amb una gran diversitat de paisatges.

Rutes per aquestes tres zones. Espectaculars.

Bujaruelo

3.9 Km (circular) / Desnivell: ± 40 m

-------

Ruta ornitològica, sense cap complicació per una bonica vall alpina (que es pot allargar fàcilment a valls i muntanyes veïnes).

Cañon de Añisclo

6.9 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 330 m

-------

Majestuós congost amb bells salts d’aigua. El podem recórrer en part (com nosaltres) o sencer, adaptant la caminada als nostres gustos.

Vall d'Ordesa

18.4 Km (circular) / Desnivell: ± 750 m

-------

Ruta imprescindible i impressionant per una de les valls més boniques del Pirineu. Una d’aquelles excursions que s’han de fer un cop a la vida.

Cascades del Cinca i de La Larri

8.2 Km (circular) / Desnivell: ± 450 m

-------

Magnífica cascada per un paisatge típicament pirinenc, amb tots els seus elements: cascades, rierols, valls, prats, cims...

Miradors de Revilla

4.6 Km (circular) / Desnivell: ± 250 m

-------

Excursió fàcil per gaudir de vistes meravelloses i, amb una miqueta de sort, del vol del trencalòs.

Bulnes

6.7 Km (travessa) / Desnivell: +385/-815 m

-------

Ruta del bonic poble de Bulnes a Poncebos. Pel camí gaudirem d’una bella vall i un magnífic paisatge muntanyenc.

Llacs de Covadonga

7.5 Km (circular) / Desnivell: ± 330 m

-------

Ruta inevitable, s'ha de fer, als Picos de Europa. Llacs bonics, una fageda fantàstica i bones vistes.

Garganta del Cares

12 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 150 m

-------

Ruta impressionant i imprescindible dels Picos de Europa. Una d’aquelles excursions que s’han de fer almenys un cop a la vida.

Horcados Rojos

10.5 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 550 m

-------

Alta muntanya pura, segurament una de les millors rutes que es poden fer als Picos d’Europa des de Fuente Dé. Segur que no l’oblidarem mai.

Llacs de Saliencia

6.6 Km (circular) / Desnivell: ± 320 m

-------

Diuen que, malgrat que uns altres s’emportin la fama, aquests són els llacs més bonics d’Astúries. D’acord amb la primera part, amb la segona n’hauria de veure d’altres, però si ho diuen, per alguna cosa serà.

Senda del Oso

16.5 Km (travessa) / Desnivell: - 240 m

-------

Excursió imprescindible per als amants de la bici (també es pot fer a peu). La carretera que hi va en paral·lel li treu una mica d’encant en algun punt. Tot i això val molt la pena.

Braña de Mumián

6.2 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 290 m

-------

Bonica caminada per a conèixer les “brañas” i les seves cabanes amb “teitos” d’escombra, una singularitat de les valls de Somiedo.

Bufones de Pria

3.9 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 60 m

-------

Malgrat que per veure’ls en la seva esplendor cal que hi hagi molt mala mar, aquesta passejada val molt la pena i segur que gaudirem del rugit del mar escolant-se entre les roques.

La Picota i Monte Tolio

4.5 Km (circular) / Desnivell: ± 220 m

-------

Ruta bonica i amable a un dels millors miradors de la Costa Quebrada i a les muntanyes asturianes i càntabres. Val la pena.

Costa Quebrada

4.6 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 150 m

-------

Excursió entre les platges i els racons més bonics de la Costa Quebrada. Espectacular.

Cobijeru

3.6 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 70 m

-------

Una de les millors caminades del viatge, hi descobrirem un parell de coves (una que mor al mar), una platja interior, un pont natural i una bonica platja. Espectacular i especialment recomanable.

Mallos de Agüero

4.3 Km (circular) / Desnivell: ± 240 m

-------

Més desconeguts que els seus veïns, potser perquè són més modestos, val la pena descobrir-los. Similars i menys massificats... i igual de bonics. Ideals per gaudir del vol dels voltors.

Mallos de Riglos

11.3 Km (circular) / Desnivell: ± 625 m

-------

Paisatge impressionant, una altra d’aquelles caminades que s’ha de fer un cop a la vida.

Peña del Fraile

5.1 Km (circular) / Desnivell: ± 210 m

-------

Itinerari fàcil a un bon mirador de les Bardenes Reales, un d’aquells paisatges que mai s’obliden.

ESTATS UNITS

Costa Oest 2005

Els Parcs Nacionals d’aquest estat són, en general, un lloc ideal per la pràctica del senderisme. Rutes ben senyalitzades, sovint d’orientació fàcil i amb una gran informació disponible. Amb paisatges increïbles, dels més bells de planeta (almenys els de la Costa Oest, i almenys per a mi).

Aquest viatge no el vam fer pensant en caminar, en la majoria de Parcs hi van fer caminades curtes als seus llocs més significatius o emblemàtics. Poso aquí els dos llocs on si que vam fer unes caminades pròpiament dites, si bé en el diari del viatge hi ha l’explicació d’altres Parcs Nacionals (Arches, Death Valley, Seqouia i Yosemite).

P.N. Yellowstone

Varies

-------

Yellowstone és el gran Parc Nacional dels Estats Units, i segurament un dels llocs més bonics del món. Ens hi vam estar tres dies hi vam fer moltes petites caminades pels seus punts més representatius.

El poso aquí aquí, també, en representació dels altres Parcs on vam estar i on també i vam fer moltes altres petites passejades: Arches, Grand Canyon, Death Valley, Sequoia, Yosemite (i sense voler oblidar, tampoc, Monument Valley i Antelope Canyon).

Vernal i Nevada Falls (P.N. Yosemite)

8.7 Km (circular) / Desnivell: ± 610 m

-------

Al P.N. de Yosemite en aquest viatge és l’única excursió pròpiament dita que vam fer, per paisatges granítics d’una gran bellesa i dos salts d’aigua impressionants. Aquest Parc és un dels més populars i hi ha infinitat de camins per recórrer.

FINLÀNDIA

2001

Viatge llunyà en el temps ja i no pensat per això. Almenys els seus Parcs Nacionals hi trobarem rutes per a tots els gustos, per gaudir de de la Taigà i la seva fauna i flora. Si bé el paisatge és similar arreu és un bon lloc per caminar (almenys el sud del país).

Les rutes solen ser fàcils, ben senyalitzades (sovint sense pèrdua possible) i sense gaire o gens de desnivell. Tot i que n'hi vam fer més, poso les dues més llargues.

P.N. Isojarvi

6.7 Km (circular) / Desnivell: ± 150 m

-------

Aquest és un Parc més dels molts que hi ha al país, ni pitjor ni millor. Gairebé qualsevol d’ells ens permetrà conèixer la taigà, els grans boscos de coníferes del nord del planeta (i al nord, si és el cas, la tundra o la transició entre aquests dos biomes). En el cas fines, a més, tacada de bonics llacs.

Hi vam fer una caminada pels seus boscos de pícees tot passant per un llac. Molt recomanable, si som amants de la natura, recórrer algun sender que passi per les grans torberes que es poden contemplar a molts Parcs.

P.N. Linnansari

7.8 Km (circular) / Desnivell: ± 140 m

-------

El P.N. de Linnansari són un conjunt d’illes dins un llac, al cor de Finlàndia. Un paisatge meravellós on, amb una mica de sort, hi podrem observar la foca del llac Saimaa i àguiles pescadores, entre altres espècies.

La caminada més popular és la ruta circular que fa la volta a l’illa que dona nom al Parc, tot passant per bells boscos. La foca la podrem contemplar d’anada o tornada a l’illa (amb sort).

FRANÇA

Normàndia, Bretanya i Perigord 2009

L'altre País veí. Ben conegut per tothom, si més no de referència. Amb molts llocs ideals per al senderisme, amb caminades per a tots els gustos i tots els nivells, ben senyalitzades i per una gran diversitat de paisatges.

Tot i la seva proximitat aquí, almenys de moment, no hi he fet cap viatge pensant en caminar. Malgrat això, hi poso les dues que vam fer quan hi vam anar.

Etretat

9.4 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 360 m

-------

Ruta al voltat d’aquesta població, resseguint els seus impressionants cingles a bada i banda. Seguint el GR-21 (que recorre tota la costa normanda de punta a punta).

Sentier des Douaniers (Ploumanac'h)

8.6 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 130 m

-------

El GR-34 fa uns 2000 Km i ressegueix tota la costa bretona. Aquesta ruta, doncs, és una petita mostra d’un dels seus trams més bonics, per les roques impossibles de la Costa de Granit Rosa.

GÈORGIA

2019

Del mar Negre fins algun dels cims més alts del Caucas, Geòrgia ofereix una gran varietat de paisatges. Lloc ideal per a la pràctica del senderisme, amb excursions i trekkings per a tots els gustos i nivells (en alguns llocs amb precaució).

Mestia i Kazbegi, entre altres, són llocs especialment indicats. Nosaltres hi vam fer cinc excursions, tot i que, pel culpa del mal temps ens vam quedar amb ganes de fer-ne alguna més (i amb més dies, segur que encara n'haguessim fet alguna més).

Glacera Chalaadi

5.0 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 350 m

-------

Excursió curta, però bonica (és pot allargar començant des de Mestia). Ens enfilarem per boscos alpins fins arribar a la glacera Chalaadi, envoltada de cims de més de 4.000 metres.

Zuruldi

6.1 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 220 m

-------

Des de dalt un telecadira pugem a aquesta serralada, per resseguir-ne la carena fins al seu punt més alt. Si el dia acompanya les vistes a les muntanyes que l’envolten, sovint de més de 4.000 metres d’alçada, són espectaculars.

Sataplia

3.0 Km (anar i tornar) / Desnivell: pla.

-------

Passeig curt però molt guapo. Per veure les petjades de dinosaure i la cova no ens quedarà altre remei que fer la visita guiada, però després podem anar al nostre aire per conèixer els boscos colxics i, si el temps ho permet, gaudir d’un espectacular mirador (amb terra de vidre).

Vall de Truso

20.9 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 250 m

-------

Pura alta muntanya, segurament és una de les millors caminades que es poden fer al país (i que he fet jo). Vall verda, recoberta de prats envoltats de cims imponents, amb pobles abandonats amb antigues torres de defensa i sorpreses d’una gran bellesa, com les seves formacions de travertins.

Cascades Gveleti

3.7 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 300 m

-------

Excursió a un parell de boniques cascades. Val la pena, però, com en el nostre cas, és una caminada de més a més, per aprofitar un matí o una tarda, o en cas de mal temps (com a pla B, per exemple).

NORUEGA

2000

Viatge llunyà en el temps ja, no el vam fer pensant en caminades. Malgrat això aquest estat segurament és un dels més bonics d’Europa, amb paisatges increïbles. Pel que sé, tot i que no per experiència pròpia, és un lloc ideal per a la pràctica del senderisme (anant amb compte amb i malgrat el seu clima).

Poso aquí la única caminada pròpiament dita que hi vam fer (segur que ara, però, n’hi faria moltes més).

Runde

6.5 Km (circular) / Desnivell: ± 370 m

-------

A l’illa de Runde hi ha una de les colònies d’aus marines més importants d’Europa. Hi crien frarets, gavines tridàctiles, fulmars, paràsits grans, somorgollaires comuns, corbs marins, gavotins, somorgollaires alablancs, èiders i mascarells. La major part d’aquestes aus arriben a l’illa al març, a l’abril o al maig ja han posat els ous i la majoria de polls volen al juliol o l’agost.

Però tot no només són ocells, el paisatge de l’illa també val la pena i és prou bonic.

PORTUGAL

SAO MIGUEL 2018 (AÇORES)

Destinació poc coneguda, encara, en els últims anys i emmirallant-se en Madeira, a l’illa de Sao Miguel (i a les illes Açores en general), s’hi està potenciant el turisme senderista. Paisatges verds, volcànics, amb costa i muntanya d’una gran bellesa.

En totes les illes hi trobarem rutes per a tots els gustos, sovint fàcils, molt ben senyalitzades, no solen presentar cap dificultat en la orientació. Lloc ideal per a la pràctica del senderisme (totalment recomanable).

Chá Gorreana

3.3 Km (circular) / Desnivell: ± 165 m

-------

A l’illa de Sao Miguel hi ha les dues úniques fàbriques de te d’Europa, amb les seves respectives plantacions. Aquesta ruta en permet conèixer una d’elles. En un entorn excepcional les línies que formen les plantes de te donen al paisatge un aspecte màgic.

Caldeiras

8.3 Km (circular) / Desnivell: ± 260 m

-------

Caminada que resumeix el millor de l’illa. Comença en un antic balneari (ara amb petit spa), travessa un camp de fumaroles, s’endinsa per boscos frondosos (amb trams amb l’ajuda de passarel·les), passa per un bell d’aigua i, en una segona part menys bonica, per prats i camps verds.

Fanela do Inferno

7.6 Km (circular) / Desnivell: ± 240 m

-------

De les millors excursions que hi vam fer. Coneguda com la Ruta de l’Aigua, comença i acaba per prats amb bones vistes (amb camins envoltats d’hortènsies al final), per endinsar-se en boscos espessos passant per túnels i ponts. A mig camí un curiós i bell salt d’aigua hi acaba de posar el toc final.

Pico de Ferro

4.0 Km (circular) / Desnivell: ± 320 m

-------

Des del mirador del Pico do Ferro les vistes a Furnas són espectaculars. Llavors, planejarem per prats, per baixar per boscos densos fins al llac i el camp de fumaroles i mudpots das Caldeiras da Furnas.

Salto do Prego

4.5 Km (circular) / Desnivell: ± 360 m

-------

Per boscos autòctons de laurisilva, barrejats amb plantacions de forans, arribarem al bell Salto do Prego (i si tenim temps i ganes, podem anar fins al de Cagarrao). El que fa diferent aquesta ruta, però, és que passa per l’aldea de Sanguinho, un poble que tradicional amb un encant especial.

Salto da Farinha

5.7 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 360 m

-------

Ruta per prats i boscos, que s’acosta al mar a Risco en un parell de punts, tot passant per bonics salts d’aigua a Risco, al Salto do Farinha i a la Poça Azul (aquesta és una versió que fa la ruta sencera però amb drecera final no senyalitzada).

Moinhos da Ribeira Funda

4.0 Km (circular) / Desnivell: ± 350 m

-------

Itinerari curt però intens, amb el següent, segurament el que més ens va agradar. Per la bellesa dels llocs on passa, amb molins i un bon grapat de salts d’aigua, i les vistes de la baixada pels costers ran de mar.

Pico da Vara

6.9 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 530 m

-------

Aquest és el cim més alt de l’illa. Des d’ell es pot contemplar tota sencera de punta a punta en un dia de bona visibilitat. A més, el paisatge per arribar-hi és molt bonic, combinant boscos al principi, amb matollars amb vistes del mig cap al final.

ROMANIA

2014

Transilvània i els Carpats, muntanyes verdes i boscoses són un lloc ideal per la pràctica del senderisme (amb compte amb el clima... i els ossos). De ben segur aquest estat ens sorprendrà per la bellesa dels seus paisatges (i de les seves ciutats i monuments).

Almenys als llocs on vaig estar (alguns Parcs Nacionals), les rutes estan molt ben senyalitzades, solen ser d’orientació fàcil, n’hi ha per a tots els gustos i no és gens complicat trobar mapes que ens ajudin a fer-les.

P.N. Bucegi (Babele - Busteni)

13.9 Km (travessa) / Desnivell: +200/-1300 m

-------

Vistes magnífiques, paisatges bonics, formes curioses i boscos frondosos en un Parc que val molt la pena visitar. A la zona hi ha moltes caminades senyalitzades, amb rutes per a tots els gustos i nivells. Veure, en aquests cas, l’apartat “recomanacions”.

P.N. Piatra Craiului (Ceardacul Stanciului)

14.0 Km (circular) / Desnivell: ± 900 m

-------

Amb una mica de sort sentirem el rugit dels ossos, mentre gaudim de fagedes, cingleres i grans vistes, en un altre Parc que també val la pena. Com en l’anterior A la zona hi ha moltes caminades senyalitzades, amb rutes per a tots els gustos i nivells. Veure, també, l’apartat “recomanacions”.

SUDÀFRICA

ÀFRICA AUSTRAL 2013

Viatge no pensat per al senderisme i combinat amb altres estats. No sé com és en aquest sentit.

En el viatge vam passar un dia al Ciutat del Cap i hi vam poder fer algunes breus caminades. Per la seva bellesa i tot i que no sigui estrictament senderisme, m’ha semblat oportú incloure-les aquí.

Cape Town

Varies de curtes

-------

Al voltant de Ciutat del Cap gaudirem de la Mediterrània sud-africana, tot passejant pel cim de la Table Mountain, al Cape Point o al Cap de Bona Esperança, a més de sorprendre’ns amb la presència de pingüins a Simon’s Town.

Potser no parlaríem de senderisme pròpiament dit, però totes aquestes passejades valen la pena i segurament es poden allargar.

TÚRQUIA

Istanbul i Capadòcia 2012

La Capadòcia és una de les regions més turístiques d’aquest estat, per la bellesa i les curioses formes dels seus paisatges. Tot i, almenys llavors, no està pensat per fer-hi senderisme, és un bon lloc per fer-ne.

És fàcil fer-hi rutes amb un mapa senzill i una mica de sentit de l’orientació. Les rutes solen ser fàcils i planeres i valen molt la pena.

Vall de Zemi

11.9 Km (anar i tornar) / Desnivell: ± 250 m

-------

No és la caminada més bonica de les tres que hi vaig fer, però si que és una passejada agradable, bonica i tranquil·la. Hi destaquen les xemeneies de fades i altres formacions geològiques, entre d’altres, les que fa que també s’anomeni Vall de l’Amor (el perquè del nom és fàcilment deduïble veient la forma de les xemeneies); o l’església de El Nazar, del segle X, restaurada i esculpida dins una xemeneia de fades solitària. En aquest cas veure text i recomanacions.

Valls dels Coloms i Vall Blanca

13.4 Km (circular) / Desnivell: ± 370m

-------

Sempre entre xemeneies de fades, començant per la vall de Güvercinlik (vall dels Coloms), visitarem diverses esglésies troglodites (algunes amb frescos) i grans colomers. A Uçhisar gaudirem del seu castell i les seves espectaculars vistes. Tornarem per la vall de Bağlidere o vall Blanca, que fa honor al seu nom, amb preciosos congostos envoltats de petites cingleres de diferents tons de blancs molt vistosos, amb túnels a la roca, colomers, cases o esglésies, a més de més xemeneies de fades. En aquest cas veure text i recomanacions.

Valls Roses, Roja i de Meskendir

18.6 Km (circular) / Desnivell: ± 470 m

-------

D’entrada resseguirem la vall de Kiliçlar (o vall de les Espases), amb xemeneies de fades i algunes esglésies excavades a la roca (no és la vall amb més anomenada, però també és bonica i val la pena). Llavors baixarem a la vall de Meskendir fins arribar a Çauşavin, on es pot visitar la seva ciutat vella. Llavors es recula fins a la vall de Güllüdere I (o vall Rosa I), molt bonica, amb les roques del color que li donen nom i paisatges geològics increïbles, a més, pel camí també hi ha diverses esglésies excavades a la roca, com la Üç Haçli o la d’Ayvali. Tot seguit anirem a la vall de Güllüdere II. Com la primera, sempre per paisatges bells i amb alguna església bonica, com la de Kolonlu. Més endavant passarem per la vall de Meskendir, fins a trobar l’entrada de la vall de Kizilçukur (o vall Roja), amb uns llargs túnels a la roca. En aquest cas veure text i recomanacions.

UGANDA

Uganda i Ruanda 2006

Viatge organitzat i de fa uns anys, des de llavors el país ha canviat molt. Segurament més indicat per fer-hi safaris que senderisme, però segur que ha de ser possible fer-ne en alguns llocs.

Hi poso aquí dues rutes que hi van fer, guiades.

Poblats Ik

12 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 800 m

-------

Trekking organitzat (com el viatge). Caminada per conèixer una de les últimes tribus africanes que no han tingut massa contacte amb el món occidental. Val la pena, també per la caminada per la sabana. Veure text del diari.

P.N. Des Volcans

-------

Si bé no és una caminada pròpiament dita, segurament és una de les més especials que es poden fer: en aquest cas per gaudir i conèixer un grup de goril·les (tot passant, també, per la selva africana).

XILE

Patagònia 2004 / Atacama 2008

Xile, amb una diversitat de paisatges brutal, sovint d’una gran bellesa, és un bon lloc per la pràctica del senderisme i el Trekking (amb rutes per a tots els gustos i nivells).

Almenys quan hi vaig anar els Parcs Nacionals s’hi podien fer diverses rutes, tot i que la senyalització solia ser escassa o nul·la en molts casos (no sé si això haurà canviat).

P.N. Torres del Paine

9.6 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 300 m

-------

El Parc Nacional de Torres del Paine és un dels paradisos dels amants del senderisme i el Trekking, amb circuits mítics inoblidables.

Per desgràcia en l’època en que hi vaig anar no caminava com ara i només hi vaig fer el Sendero de Observación de Fauna entre Laguna Amarga i el Lago Sarmiento. És una de les excursions menys transitades i els paisatges són d’una gran bellesa (si bé, segurament, menys que la d’altres camins del Parc).

P.N. Alerce Andino

Varies

-------

El Parc Nacional Alerce Andino és ideal per a passejar i conèixer les selves temperades (a Xile, les selves Valdivianes).

Quan hi vam anar els camins no estaven massa bé. Desconec com estarà actualment, tot i que sembla que ha millorat força. En tot cas, segur que és un bon lloc per fer-hi caminades, encara que no hi hagi posat una excursió en concret (com hi vam fer).

Guane Guane (P.N. Lauca)

6 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 700 m

-------

Amb volcans veïns que superen els 6000 metres, el Guane Guane és un cim discret, però que no deixa de ser un 5000. Això sí, fàcil i assequible per a gairebé tothom, i amb unes vistes impressionants.

Miscanti (Sant Pedro de Atacama)

2 Km (Anar i tornar) / Desnivell: ± 100 m

-------

Les llacunes Miscanti i Miñiques i les muntanyes que les envolten són d’una bellesa espectacular. Hi vam fer una petita passejada, inoblidable. Cal tenir en compte, tot i això, que es troben a 4200 metres d’alçada.

Valle de la Luna (Sant Pedro de Atacama)

En bici

-------

Nosaltres ho vam fer en cotxe, parant a diferents llocs i fent petites caminades. Val la pena, però, llogar una bici, proveir-se d’aigua i menjar i pedalar per aquesta vall tot descobrint els seus secrets (rutes amb diferents distàncies i dificultat).